Polsko musí do války, pokud padne Kyjev, řekl velvyslanec. Ve Varšavě vyvolal poprask

Polský velvyslanec ve Francii Jan Emeryk Rościszewski varoval, že pokud se Ukrajina neubrání ruské armádě, bude muset do války vstoupit i Polsko. Podle něj jsou v ohrožení základní hodnoty, které jsou pilířem evropské civilizace.

Polsko je od začátku války jedním z největších spojenců Ukrajiny a zároveň ostrým oponentem Ruska. V obou rovinách těchto vztahů teď ale výrazně pokročil polský velvyslanec ve Francii, který v rozhovoru pro televizi La Chaine Info mluvil o tom, že Varšava možná bude muset jít do války.

„Není to ani NATO, ani Polsko nebo Slovensko, kdo tady vytváří stále větší a větší tlak. Je to Rusko, které napadlo Ukrajinu. Rusko, které zabírá její území. Rusko, které zabíjí lidi. A Rusko, které unáší ukrajinské děti,“ sdělil Jan Emeryk Rościszewski. Na jeho slova upozornil ukrajinský web Pravda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úspěšný protiútok Ukrajinců u Bachmutu. Rusy tam nečeká nic dobrého, hodnotí situaci odborníci

„Takže buď Ukrajina ubrání svoji nezávislost, nebo budeme muset do této války vstoupit i my. Protože v ohrožení jsou naše hlavní hodnoty, které jsou základem naší civilizace a kultury. Tudíž bychom neměli jinou možnost, než jít do války,“ pokračoval polský diplomat.

Velvyslanectví prohlášení krotí

Slova Rościszewského byla zjevně příliš ostrá i pro samotnou Varšavou. Velvyslancovo prohlášení totiž po rozhovoru ihned korigovala ambasáda ve Francii.

„Velvyslanec Rościszewski mluvil o nutnosti, se kterou by měli spojenci podporovat Ukrajinu. Mluvil také o hrozbě, kterou Rusko představuje pro Evropu a evropské hodnoty. Při pozorném poslechu celého rozhovoru je zjevné, že tam nebylo žádné oznámení polského přímého zapojení do konfliktu, šlo pouze o varování následků možné ukrajinské porážky,“ uvedlo polské velvyslanectví.

„Polsko v současnosti není ve válce, ale dělá všechno, co může, aby pomohlo Ukrajině v její obraně v ruském konfliktu,“ dodala ambasáda.

Tagy: