Že si lidé mají plést svetry? Brzo jich bude demonstrovat půl milionu, varoval Fiala vládu

Místopředseda SPD Radim Fiala v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 4.9.2022

Pokud vláda Petra Fialy (ODS) nebude naslouchat kritickým hlasům a neudělá nic s energetickou krizí, může očekávat daleko masivnější protest. Vládní kabinet před tím varuje opoziční poslanec a místopředseda SPD Radim Fiala. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS také uvedl, že na další demonstraci se může sejít až půl milionu účastníků.

Protivládní demonstrace byla varováním, že vláda má začít jednat a představit řešení energetické krize. Opozice žádá především jasné a konkrétní body pomoci. Místopředseda hnutí SPD a předseda poslaneckého klubu Radim Fiala řekl, že v opačném případě se má vláda připravit na další demonstraci.

„Pokud pan předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) říká, že si mají lidi pomoct sami, nebo paní předsedkyně Sněmovny Pekarová (TOP 09) bude říkat, že si mají uplést dva svetry, není to řešení. Jestli nebudete nic dělat, pane ministře, tak tam za chvíli bude půl milionu. Na hranici chudoby je 300 tisíc důchodců a milion a půl lidí z mladých rodin,“ řekl v Partii Fiala, který vystoupil proti ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN).

Opoziční poslanec také vládě vytkl, že svou nečinností rozděluje společnost. Důvodem je, že vládní kabinet nemá žádnou koncepci, jak proti vysokým cenám energií zakročit. „Lidé nepřišli na Václavské náměstí proto, že jsou proruští. Mají prostě strach, že nezajistí své základní lidské potřeby,“ řekl dále Fiala.

Rakušan Fialovi oponoval, že vláda chystá celoevropské řešení, které bude na stole 9. září. K tomu připravuje ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) národní řešení, které se zaměřuje na výrobní marže.

Další protivládní protesty mohou následovat

Sobotní demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě byla společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády.

Na závěr více než tříhodinové akce organizátoři vyhlásili požadavky. Patří mezi ně zejména demise vlády a vypsání nových voleb. „Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce,“ uvedli s tím, že už nyní jednají o vyhlášení stávky s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi.

Duel Víta Rakušana a Radima Fialy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
demonstrace ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Miloš Vystrčil vláda Radim Fiala Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR