Rakušan: Závislost na Rusku není řešením krize. Žádné nemáte, zaspali jste, reagoval Fiala

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a místopředseda SPD Radim Fiala v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 4.9.2022

Vláda energetickou krizi zaspala a řešení už měla mít dávno. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda SPD a šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala. Podle něj se různé scénáře vytváří od ledna a dosud žádný nebyl představen. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oponoval, že se hledá celoevropské řešení a odmítl návrhy, které zazněly na sobotní demonstraci v Praze.

V ostré debatě o řešení energetické krize se ocitli ministr vnitra Vít Rakušan a místopředseda SPD Radim Fiala. Podle opozičního politika vláda jednoznačně zaspala a nelze se spoléhat na celoevropské řešení. Každá země má prý jiný energetický mix a vyrábí energie různým způsobem. Údajně tak nelze dojít k tomu, že by se státy jednoduše shodly na jednotném řešení.

„Vláda dělá politické kotrmelce. Rozumím tomu, co chce říct, dokážu si představit, že budeme diverzifikovat zdroje, že budeme mít trubku z Norska, kde už je ale plyn vykoupený. Ale to přece můžete udělat, až budete mít zajištěný plyn na zimu, vy to nemáte. Proč lidé budou trpět v zimě nebo ho mít za osminásobné ceny? Bylo jasné, že k tomu dojde. To je kvůli vaší prozápadní ideologii. To je velký problém,“ opřel se Fiala do vlády.

Také řekl, že Česká republika si ruskou válku adoptovala. „Rusko pravděpodobně zavře kohoutek. Ale Maďarsko, Rakousko, Německo mají přímý kontrakt s Gazpromem a berou ruský plyn. A my ho budeme mít od Německa. Němci ho kupují za šest korun, my od nich za 27 korun. Mělo se jednat dávno s Gazpromem, nemáte zajištěný plyn z jiných zdrojů,“ konstatoval.

Vláda připravuje řešení

Výtky ale Rakušan odmítl. Podle něj už jednou ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dosáhl dohody na evropské úrovni. „Dosáhl dohody všech zemí a nyní po všech diplomatických linkách pracujeme na tom, abychom se k celoevropskému řešení dostali,“ pravil Rakušan.

Šéf hnutí STAN směrem k Fialovi dodal: „Chceme zaručit to, aby naše závislost byla taková, že kdyby Putin kohoutek zastavil, všichni, které si berete do úst – senioři, mladé rodiny a další, by přístup k plynu měli.“

Vláda Petra Fialy (ODS) zároveň podle Rakušana pracuje na národním řešení. Ministr spravedlnosti totiž předložil ostatním členům kabinetu legislativní návrh, jaké by se mohly udělat kroky ke snížení cen energií. „Je to i možné legislativní zamezení, aby byly zálohy energií bez hranic. Přistupujeme k věci logicky – pojďme se podívat, jaké bude celoevropské řešení. Už jen to, že se o tom začalo mluvit a rada byla svolána v nejbližším možném termínu, stlačilo ceny na burzách dolů,“ řekl ministr vnitra.

Duel Víta Rakušana s Radimem Fialou si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: