Jihokorejce vyděsila letka dronů z KLDR. Stíhačky nakonec ale naháněly jiné narušitele

V posledních dnech je atmosféra na hranicích Jižní a Severní Koreje mimořádně napjatá. Když proto Soul zjistil, že přes demarkační linii dost možná přelétly drony z KLDR, úřady okamžitě alarmovaly občany. Jihokorejské stíhačky ale neměly koho sestřelovat, z domnělých dronů se vyklubali ptáci.

Válka mezi Severní a Jižní Koreou nikdy formálně neskončila, třebaže ji fakticky ukončilo příměří z roku 1953. Země jsou od té doby neustále na nože. Jihokorejce pravidelně děsí raketové testy jejich sousedů a KLDR se zase vymlouvá, že musí reagovat na údajné hrozby ze Soulu.

V prosinci ale napětí vyvrcholilo incidentem, který na Korejském poloostrově už pět let nezažili. Přes demarkační linii totiž v pondělí přelétla skupina dronů. Stroje vylétly z prostoru Severní Koreje.

Jihokorejské úřady byly okamžitě v pohotovosti. Do vzduchu vzlétly stíhačky i bojové vrtulníky. K žádnému střetu ale nedošlo, jelikož jihokorejské letectvo nestihlo včas narušitele sestřelit. Severokorejské drony se nejspíš zase vrátily zpátky nebo zmizely. Pronásledování mělo trvat asi pět hodin, jihokorejská armáda se posléze za zpackanou operaci omluvila.

Planý poplach

V úterý se situace opakovala. Alespoň to tak na první pohled vypadalo. Přes demarkační linii přelétly neznámé objekty a jihokorejské úřady byly opět v pohotovosti. V napjaté atmosféře stát rozeslal některým lidem zprávu o tom, že jde o severokorejské drony.

Mezitím znovu vzlétly stíhačky a vrtulníky, ani tentokrát se ale armádě nepodařilo nikoho sestřelit. Tentokrát totiž nebylo koho. Armáda se později přiznala, že domnělými severokorejskými drony byli ve skutečnosti ptáci. Informoval o tom web Washington Examiner.

Jižní Korea každopádně nadále hlásí, že jakékoli narušení vzdušného prostoru bude pohotově trestat. „Naše armáda bude plně a rázně reagovat na podobné provokace ze strany Severní Koreje,“ uvedl vojenský zástupce Soulu podle agentury AP.

Podle Jižní Koreje má KLDR k dispozici přibližně 300 dronů.

Tagy: