Jiná cesta než povinné očkování není. Je mezi námi řada černých pasažérů, říká Kubek

Milan Kubek

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

Šéf České lékařské komory Milan Kubek se domnívá, že v boji proti koronavirové epidemii jsme uvízli na mrtvém bodě. Cestu ven vidí v povinném očkování. To ale v superdebatě Co Čech, to politik! odmítl lékař Jan Hnízdil, podle kterého je vakcína proti covidu experimentální.

„Pokud se chceme naučit žít s virem, tak buď budeme opakovaně nemocní, anebo je tu moderní způsob ochrany. A tím je očkování,“ prohlásil Kubek v superdebatě. „V ideálním světě by se lidé nechali dobrovolně naočkovat, aby neumřeli. Jenže nežijeme v ideálním světě, takže nám nezbývá nic jiného, než přesvědčit lidi, aby se nechali naočkovat,“ doplnil.

Přesvědčování už ale v Česku podle něj nefunguje. „V současnosti už není jiná cesta než povinné očkování. Řada lidí má mentalitu černých pasažérů, kteří nechtějí pro kolektivní imunitu nic udělat,“ rozčílil se Kubek.

V pravidelném očkování vidí východisko i evoluční biolog Jaroslav Flegr, který diskutoval v debatě s Kubkem a lékaři Janem Hnízdilem a Lukášem Pollertem.

Hnízdil v pořadu prohlásil, že vakcíně nevěří. „Vakcína je látka, která dlouhodobě chrání člověka. Až doživotně. Jenže tady u tohoto přípravku vyvane účinek po pár měsících. Je to experiment na lidech,“ uvedl. Současné koronavirové vakcíny ale schválily americké i unijní zdravotnické úřady.

Také Pollert si v pořadu stěžoval na účinnost vakcín a svěřil se, že viděl pacienta po vakcíně zemřít na plicní embolii.

Tagy: