Prymula: Doba normálu se blíží mílovými kroky. Teď už to není o číslech nakažených

Roman Prymula

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

Doba, kdy se Česko vrátí do normálu, se blíží mílovými kroky. Prohlásil epidemiolog Roman Prymula v superdebatě v rámci pořadu Co Čech, to politik!, kde diskutoval s biochemikem Zdeňkem Hostomským, imunologem Jiřím Šinkorou a primářkou Kliniky infekčních nemocí v Nemocnici Na Bulovce Hanou Roháčovou.

„Doba normálu se blíží mílovými kroky,“ myslí si Prymula o vývoji pandemie v Česku. Podle něj přijde výrazné rozvolnění a dobrá epidemiologická situace v březnu. „Zásadní opatření by se mohla rozvolnit. Teď už to není o číslech nakažených. Ve Velké Británii mají desítky tisíc nakažených, ten systém to zvládá,“ doplnil Prymula.

Podle něj může být nyní v populaci reálně až 300 tisíc nakažených.

Británie jako vzor

Také Hostomský považuje Británii za určitý vzor, kterým by se mělo řídit i Česko. „19. července loňského roku Británie poprvé rozvolnila. A teď nám příroda umožnila odchod delty a příchod omikronu. To je takové laskavé pohlazení evoluční biologie. Žijme normální život, nebude to tak těžké,“ doufá Hostomský.

Pozitivně vidí budoucnost i primářka Roháčová. „V současné době jsme na tom relativně dobře, jsme významně promořeni, proočkováni, máme spoustu léčivých možností. Ta doba, kdy bychom se měli vrátit k normálnímu způsobu života, už by měla být velmi brzy,“ řekl v superdebatě.

Neočkovaní by mohli do hospody

Ministr zdravotnictví Válek v sobotu naznačil, že je ve hře vstup do restaurací i pro neočkované. „Vím přesně, jak vše bude probíhat do konce února a co bude v březnu. První informace o dalších krocích se dozvíte ve středu po vládě,“ napsal ministr v SMS webu Novinky.cz.

„Budeme vyhodnocovat situaci. Pokud nepřijde další vlna, přijde na řadu rozvolnění,“ řekl mluvčí resortu Ondřeje Jakob. Bližší informace by ale měl ministr zdravotnictví oznámit ve středu po jednání Fialova kabinetu.

Vláda tím může reagovat na krok Rakouska, které většinu opatření pro neočkované zrušilo. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit, že v zemi našich sousedů bude vakcinace od úterý povinná.

Tagy: