Odborníci chtějí rychlý konec testování. Ať někdo povstane a řekne dost, vyzval Šinkora

Testování na koronavirus

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

Čtveřice expertů se v superdebatě na CNN Prima NEWS shodla, že nošení respirátorů v prostředcích hromadné dopravy či v obchodních centrech už nedává smysl. Biochemik Zdeněk Hostomský je dokonce považuje za symbol strachu. Primářka Hana Roháčová navrhuje ponechat nošení respirátorů ve zdravotních a sociálních zařízeních.

Hosté speciálního vydání Co Čech, to politik! v superdebatě rozporovali také potřebu masivního testování. „Já jsem pro to, aby se testovali lidé s klinickými příznaky. Jsem proti testování bezpříznakových. Jsem ale pro zachování respirátorů v sociálních a zdravotních zařízeních. V MHD a nákupních centrech je to otázka. Pokud nedojde k tomu, že bychom byli zahlcení masivními hospitalizacemi, což se nezdá, tak od toho můžeme upustit,“ myslí si primářka Kliniky infekčních nemocí v Nemocnici Na Bulovce Roháčová.

Biochemik Zdeněk Hostomský v debatě řekl, že vnímá, že respirátory a roušky jsou symbolem strachu a podřízenosti, nikoli obezřetnosti. „Máme chránit každý sebe sama. Já bych je nechal, ale dobrovolně,“ poznamenal biochemik s tím, že také on by plošné testování okamžitě ukončil.

S koncem plošného testování souhlasí i Roman Prymula, který očekává kulminaci pandemie v Česku zhruba za dva týdny. Prymula v pořadu vysvětlil, že u respirátoru stačí, aby ho člověk nosil jen trochu špatně a je prakticky k ničemu.

„Představme si, že jsme ve světě virů. Když má někdo u nosu štěrbinu, která má tři milimetry, tak pro vir je to prostor třeba 120 metrů. Tím samozřejmě projde bez problémů. To jsou pak respirátory třídy nula. My jsme v diametrálně odlišné pozici než dříve,“ řekl exministr zdravotnictví.

Už to není o číslech

Konec respirátorů a plošného testování žádá i imunolog Jiří Šinkora. „Testujeme ze setrvačnosti, nikdo neměl odvahu říct dost, je to čistě politické rozhodnutí. Všichni se shodneme na stejné věci, někdo musí povstat a říct, že končíme,“ dodal.

Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž zmínil, že doba normálu se blíží mílovými kroky. Podle něj přijde výrazné rozvolnění a dobrá epidemiologická situace v březnu. „Zásadní opatření by se mohla rozvolnit. Teď už to není o číslech nakažených. Ve Velké Británii mají desítky tisíc nakažených, ten systém to zvládá,“ doplnil Prymula.

Podle něj může být nyní v populaci reálně až 300 tisíc nakažených.

Tagy: