Transgender žena je prostě muž, klidně mě za to zatkněte, vyzývá autorka Harryho Pottera

Světoznámá spisovatelka J. K. Rowlingová kritizovala v pondělí na sociálních sítích nový skotský zákon o zločinech z nenávisti. Vyzvala dokonce policii, aby ji zatkla, pokud se domnívá, že se svými příspěvky dopustila trestného činu.

Autorka Harryho Pottera záměrně popsala na síti X několik transsexuálních žen jako muže, což by podle nového skotského zákona mohlo být chápáno jako trestný čin. Zároveň vyzvala policii, aby ji zatkla, pokud by došla k závěru, že se skutečně dopustila kriminálního jednání. „Těším se, až se vrátím do svého rodiště a budu zatčena,“ uvedla. Skotská policie oznámila, že v souvislosti s jejími příspěvky dosud neobdržela žádnou stížnost.

V souvislosti se skotským zákonem o trestných činech z nenávisti (The Hate and Public Order Scotland Act), který vstoupil v pondělí v platnost, Rowlingová uvádí, že kriminalizace pouhého konstatování biologického pohlaví ohrožuje svobodu slova a přesvědčení. Podle Rowlingové by nová norma mohla navíc ovlivnit bezpečí žen. Zákon totiž podle ní nechrání ženy coby skupinu před nenávistí.

Zmíněný skotský zákon byl schválen v roce 2021 a jeho součástí je trestný čin podněcování nenávisti. Má se týkat nenávistných projevů spojených s věkem, zdravotním postižením, náboženstvím, sexuální orientací, transgenderovou identitou nebo intersexualitou. Cílem nových opatření je napravovat škody způsobené nenávistí či předsudky a rozšířit ochranu před urážlivým chováním, píše Sky News.

Skotský první ministr (de facto premiér) Humza Yousaf vysvětlil pro BBC, že se norma vypořádává se sílící vlnou nenávisti.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba ve finské škole si vyžádala tři zraněné děti. Policie zadržela podezřelého, je mu 12

Rowlingová, která dlouhodobě kritizuje některé transaktivisty, napsala v den, kdy norma vstoupila v platnost, na síti X: „Zdá se, že skotští zákonodárci kladou větší důraz na pocity mužů, kteří předvádějí svou představu ženskosti, ať už z misogynních či oportunistických důvodů, než na práva a svobodu opravdových žen a dívek.“ Tvrdí rovněž, že není možné řešit násilí páchané na ženách a dívkách, pokud není dovoleno nazývat muže mužem.

Připomíná některé kriminální případy z loňského roku. Jde třeba o transsexuální násilnici Islu Brysonovou či Andrewa Millera, který v převlečení za ženu unesl a sexuálně napadl dívku. Vstup nového zákona v platnost proto slavná spisovatelka považuje za nepřijatelný.

Premiér Spojeného království Rishi Sunak řekl, že lidé by neměli být kriminalizováni za to, když uvedou jednoduchá biologická fakta. Podle deníku The Daily Telegraph premiér slíbil, že jeho strana bude vždy chránit svobodu projevu.

Co všechno je trestný čin

Podněcování nenávisti na základě rasy, sexuální orientace a náboženství bylo ve Velké Británii ilegální již podle zákona o veřejném pořádku z roku 1986. Nyní ale bude toto jednání ve Skotsku spadat pod nový, výrazně přísnější zákon.

Člověk se podle něj dopustí trestného činu, pokud veřejně sdílí příspěvek nebo se chová způsobem, který může rozumný člověk považovat za výhružný či urážlivý. Jeho úmyslem musí být vyvolání nenávisti na základě výše zmíněných chráněných charakteristik. Na Anglii a Wales se nové nařízení nevztahuje. Maximální trest podle nového skotského zákona může být až sedm let odnětí svobody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda schválila novelu zákoníku práce s valorizací minimální mzdy

Tagy: