Jo Nesbø: Jako autor si musím pokládat otázku, zda někoho neponoukám ke zločinům

Hostem pořadu Interview byl norský spisovatel Jo Nesbø.

Jo Nesbo

Uznávaný a celosvětově oblíbený norský spisovatel Jo Nesbø se proslavil zejména svými detektivkami ze skandinávského prostředí. Ve svých knihách detailně popisuje mnohdy hrůzostrašné momenty, proto si pokládá otázku, zda někoho svými příběhy neponouká ke zločinům. „Každý autor, který píše fikci, nad tím musí přemýšlet,“ sdělil v pořadu Interview na CNN Prima NEWS..

Ve svých dílech se Nesbø snaží být především autentický. Na dotaz, zda si může být jistý, že výplody jeho fantazie nemohou někoho inspirovat k tomu, aby podobný zločin spáchal ve skutečnosti, odpověděl, že je to dilema.

„Každý autor, který píše fikci, nad tím musí přemýšlet. Položit si otázku, zda někoho neponoukám ke zločinům. Pokud bych ale sám sebe cenzuroval a nepopisoval to, co nechci, aby lidé dělali, byl bych jako vypravěč příběhu němý,“ podotkl spisovatel.

Právě jeho důraz na autenticitu mnoho čtenářů dovádí k otázce, kde Nesbø bere inspiraci. V Norsku je totiž kriminalita velmi nízká. „Cílem není psát dokumenty a popisovat skutečné kriminální příběhy. Je to fikce, kterou používám jako prostředek pro vyprávění příběhu. Autenticky se následně snažím zobrazil lidi a jejich duše. Ukázat je čtenářům jako osoby se skutečnými charaktery,“ pokračoval.

Zobrazuje alternativní realitu

Dodal, že fikce není ideální nástroj pro hledání odpovědí. „Jde ale o dobrý nástroj pro pokládání správných a zajímavých otázek. Proto se snažím zobrazovat alternativní realitu, která může, ale nemusí napodobovat skutečný život,“ doplnil.

Hlavní postavou jeho celosvětově úspěšné kriminální série je detektiv Harry Hole. Nesbø ve vysílání CNN Prima NEWS připustil, že do postavy vkládá část sebe, nejedná se však o jeho alter ego. „Harry je mým hlavním protagonistou již dvanáct let. Nemůžete o někom psát tak dlouho, aniž byste do něj nevložili část sebe,“ zdůraznil.

Na další dílo s charismatickým detektivem si budou muset fanoušci počkat minimálně do začátku příštího roku. Nesbø se nyní zaměřil na povídky. Jedna z nich – Krysí ostrov, je navíc inspirovaná koronavirovou pandemií. „Je to asi ta nejtemnější věc, kterou jsem dosud napsal. Zobrazuji v ní ještě pesimističtější budoucnost, než je u mě zvykem,“ prozradil.

Nesbø je autorem i příběhů pro děti

Norská hvězda však není autorem jednoho žánru. Na kontě má i pět knih pro děti, jejichž hlavním hrdinou je Doktor Proktor. Vytvořil je pro svou dceru, když byla malá. Pro někoho může být šokující, že uznávaný autor kriminálních románů sepsal veselé příběhy věnované dětem. „Věnuji se vyprávění různých příběhů. Nejde o typ příběhu a míru násilí, ale o strukturu,“ uvedl.

V momentě, kdy sepisuje další životní cestu detektiva Hola, proplétá v knize řadu motivů. „Je to, jako byste dirigovali smyčcový orchestr. Je to náročné, ale zajímavé. U Doktora Proktora je to jako jít do hospody a ‚zajamovat‘ si s přáteli. Člověk příběh vymýšlí postupně a neví, kam ho to dovede,“ uzavřel.

Tagy: