Manželství je tu kvůli dětem, tvrdí Jochová. Máte nás za devianty, stěžuje si Cibulka

Roman a Jana Jochovi a Aleš Cibulka s Michalem Jagelkou

Ostrá hádka se strhla mezi Janou a Romanem Jochovými na jedné straně a registrovanými partnery, moderátorem Alešem Cibulkou a dabérem Michalem Jagelkou, na druhé, v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Důvodem byl spor, zda má být manželství pouze záležitostí mezi mužem a ženou, či nikoliv. Zatímco Jochovi tvrdí, že ano, Cibulka s Jagelkou se naopak ptají, čím jakožto gayové ohrožují „tradiční rodiny“.

Podle moderátora Aleše Cibulky a jeho partnera Michala Jagelky je přirozená rodina, tedy mezi mužem a ženou, velmi důležitá. „Určitě ano, pocházíme z ní,“ řekl Jagelka s tím, že pojetí tradiční rodiny se v průběhu let měnilo. Aktuálně je to představa o tatínkovi, ženě a dětech, ale dřív byla rodina vnímána mnohem šířeji, patřily tam i prarodiče, sourozenci atd.

Jagelka se manželů Jochových zeptal, v čem by případné manželství mezi ním a jeho partnerem bylo jiné. Podle Jany Jochové, která je zároveň předsedkyní Aliance pro rodinu, je hlavním problémem, že „dynamika mužsko-ženských vztahů je jiná“. Jako hlavní argument uvádí, že lidé v manželství se mají primárně starat o plození dětí. „I náš občanský zákoník hovoří o tom, že manželé spolu mají založit rodinu,“ řekla Jochová v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

S tím však nesouhlasí Cibulka s Jagelkou, kteří jsou spolu už přes dvacet let a tudíž nechápou, proč nemůžou být manželi. Jochovi vyčetli jeho několik let starý článek, ve kterém psal, že pokud je homosexualita normální, tak je normální i pedofilie, nekrofilie či zoofilie. „Vy jste nás přirovnal k pedofilům a zoofilům. Tady máte nás, devianty,“ řekl Cibulka.

Joch svůj text hájil tím, že šlo o „filozofický text“. Napsal v něm například: „Homosexuálové jsou zajisté sexuálně přitahováni k osobám stejného pohlaví. To je ale ještě normálními nedělá. Kdyby tomu tak bylo, pak i pedofilové by byli normální. I zoofilové. I nekrofilové. Prostě člověk může být sexuálně přitahován k různým objektům, živým i neživým, lidským i nelidským. Ale to neznamená, že to všechno je normální.“

Jagelka: Šíříte zlo a nenávist

Jagelka manželům Jochovým rovněž vyčetl, že svými výroky šíří zlo a nenávist. „Kdybychom se stali manželi, tak my vás neohrožujeme. Ale vám vadí jinakost, tak vedete svatou válku proti nám,“ řekl Jagelka v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Ředitel Občanského institutu reagoval, že jeho rodina je přirozená v naší civilizaci, ale nemá nic proti soužití stejnopohlavních párů. „Vy nás nijak neohrožujete, ale ani my vás,“ uvedl.

Na argument Jany Jochové, že manželé mají primárně mít děti, reagoval Jagelka slovy, že je to nesmysl. „Ne každý má tu potřebu množit se a mít děti. Narodil jsem se jako gay, ani výchovou jsem to nezískal. Nemám problém jako jiní gayové a lesbičky, nechci děti,“ řekl Jagelka s tím, že dochází i k uzavření manželství mezi mužem a ženou v pokročilém věku, kdy už také nemůžou mít děti. Podle manželů Jochových děti, které vyrůstají s párem gayů či lesbiček, můžou být deprimované, že v soužití chybí jeden či druhý vzor. Ať už mateřský či otcovský.

V Poslanecké sněmovně aktuálně leží návrh zákona, který by mohl vztahy u stejnopohlavních párů řešit. Ten se ale podle Jocha aktuálně příliš neřeší kvůli pandemii koronaviru. Dodává, že gayové a lesby spolu mají právo žít, ale nepovažuje za dobré, aby se jejich soužití dalo říkat manželství. „Napište si cokoliv, co požadujete, jen na začátek nedávejte manželství. Jeho obsah je historicky definovaný,“ řekl Jagelkovi s Cibulkou.

Tagy:
rodina manželství manželé gay Pavlína Wolfová 360⁰ Pavlíny Wolfové Roman Joch LGBT lesby Občanský institut Aleš Cibulka Michal Jagelka Jana Jochová Poslanecká sněmovna ČR pandemie covidu-19