Joch: Volby může rozhodnout maďarská menšina. Triumf Pellegriniho by znamenal zápas dvou mocí

Komentátor Roman Joch ve vysílání CNN Prima NEWS

Komentátor Roman Joch o slovenských volbách

Vítězem slovenských prezidentských voleb se podle komentátora Romana Jocha stane Peter Pellegrini, a to i díky tomu, že ho podporuje maďarská menšina na jižním Slovensku. Jeho vítězství by prý znamenalo zápas mocí s premiérem Robertem Ficem. „Oni se nenávidí, je mezi nimi silná osobní animozita,“ podotkl Joch ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Prezidentský úřad není ten nejdůležitější ve slovenském ústavním systému a politické moci. Mnohem důležitější je ten premiérský, a ten vyhrál Robert Fico. Prezidentský úřad ale může být protiváhou,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Roman Joch.

Podle něj je teď na Slovensku hlavní otázkou, jestli Peter Pellegrini, který je podporován současnou vládní mocí, bude zvolen prezidentem, čímž by současná vládní moc „měla bianco šek“, nebo bude zvolen prezidentem kandidát opozice pan Korčok. „Tím pádem bude brzda vůči premiérskému režimu na Slovensku,“ sdělil Joch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bezpečnostní hrozba jménem Fico? Fiala kvůli němu proškrtal projev o munici pro Ukrajinu

V prezidentských volbách ale podle něj zvítězí Pellegrini. „Nejsem z toho nadšen. Co se stane pak? Peter Pellegrini a Robert Fico se nenávidí, je mezi nimi silná osobní animozita. Pokud bude Pellegrini zvolen prezidentem, vznikne zápas mocí,“ popsal Joch.

Podotkl, že Peter Pellegrini se snaží vystupovat jako neutrální. „Nemá žádný názor na Ukrajinu, Rusko, Evropu, prostě přijatelný pro všechny. S touto pozicí může reálně vyhrát. To, co je hlavní, je, že ho podporuje maďarská menšina na jižním Slovensku,“ řekl Joch. Dodal, že Pellegriniho nepřímo podpořil i maďarský prezident Viktor Orbán. „Díky tomu se Pellegrini může stát příštím prezidentem a liberální kandidát Ivan Korčok nemusí mít šanci,“ sdělil komentátor. Zdůraznil, že v roce 1993, kdy vznikala druhá samostatná Slovenská republika, netušil, že slovenští Maďaři budou nakonec rozhodovat o tom, jaká bude politika.

Kromě Korčoka a Pellegriniho je třetím výraznějším kandidátem Štefan Harabin. Ten se ale podle Jocha nemá šanci probojovat  do druhého kola voleb. „Můj osobní názor na Štefana Harabina je, že je to ohavná postava. Je to nechutný člověk, který se vyjádřil, že když se nedostane do druhého kola, což je v podstatě jasné, vyzve své voliče, aby podpořili Pellegriniho. V tomto momentu je cesta Petra Pellegriniho k úspěšné prezidentské kandidatuře zajištěna,“ sdělil Joch.

Tagy: