Bezpečnostní hrozba jménem Fico? Fiala kvůli němu proškrtal projev o munici pro Ukrajinu

Český premiér Petr Fiala (ODS) na nedávném mítinku evropských lídrů v Paříži neplánovaně a doslova na poslední chvíli proškrtal svůj projev týkající se munice pro Ukrajinu. Měl tak učinit poté, co se dozvěděl, že v sále je mimo jiné i slovenský předseda vlády Robert Fico, který dlouhodobě drží proruskou rétoriku a kritizuje Ukrajinu. Jako první o tom informoval portál Aktuálně.cz. Podle informací CNN Prima NEWS se Fico do Paříže vydat nechtěl a učinil tak až poté, co ho Fiala odmítl zastupovat.

Před třemi týdny svolal francouzský prezident Emmanuel Macron do Paříže summit, na kterém měly evropské špičky jednat o další pomoci Ukrajině. Původně se ho mělo zúčastnit 15 představitelů vlád evropských států včetně Fialy, který nepočítal s účastí svého slovenského protějška Roberta Fica. Nakonec dorazilo 25 státníků, mezi nimi i slovenský premiér.

PODÍVEJTE SE: Fiala vs. Fico. Česko-slovenské vztahy se výrazně ochladily

Podle webu Aktuálně.cz musel následně Fiala svůj plánovaný projev vyloženě „last minute“ proškrtat. „Ano, proškrtali jsme to,“ potvrdil portálu zdroj z české diplomacie. Fiala původně hodlal spojence podrobně informovat o původu či ceně poptávané munice, nechtěl o tom však mluvit před Ficem.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Česko-slovenské dno. Fialova facka je fér, Fico ale Ukrajinu opěvovat nezačne

CNN Prima NEWS tyto informace potvrdil zdroj z diplomatických kruhů, který dodal, že Fico do Paříže údajně letět nechtěl a žádal Fialu, aby ho zastupoval. Český předseda vlády to měl odmítnout.

Ficova rétorika je už dlouhodobě v silném kontrastu vůči tezím většiny lídrů států NATO a Evropy. Tvrdí například, že „v Kyjevě žádná válka není“, ačkoliv na hlavní město Ukrajiny dodnes padají ruské rakety, a že Ukrajinci nemají šanci ubránit se ruské invazi.

Fialova diplomatická facka

Summit v Paříži se odehrál jen dva dny před setkáním premiérů zemí Visegrádské čtyřky (V4) v Praze. Už před touto akcí se polský předseda vlády Donald Tusk nechal slyšet, že neví, zda je kvůli Slovákům a také Maďarům pod vedením Viktora Orbána V4 schopna ještě řádně fungovat. Bratislava a Budapešť aktuálně často kritizují bránící se Ukrajinu.

Krátce po setkání lídrů V4 Fiala oznámil, že česká vláda prozatím pozastavila konzultace se slovenským kabinetem, a to právě kvůli rozdílným pohledům na válku na Ukrajině. Svoji roli sehrál také fakt, že pár dní předtím se Ficův ministr zahraničí Juraj Blanár potkal v turecké Ankaře se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem.

Následně Fiala v Praze přijal Michala Šimečku, šéfa nejsilnější slovenské opoziční strany Progresivní Slovensko. Ten po jednání prohlásil, že „Slovensko není jen Robert Fico“.

Slovenský premiér na pozastavení konzultací s Prahou poznamenal, že Fialova vláda „podporuje válku“.

Tagy: