Mladíci umlátili v USA teenagera. Bili ho kladivem do hlavy, na jeho těle tančili, líčí svědci

Mělo jít o klasickou halloweenskou zábavu, skončila však smrtí šestnáctiletého Prestona Lorda z Arizony. Podle svědků měli na chlapce zaútočit jeho vrstevníci ve skupině, někteří hovoří až o patnácti lidech, kteří měli nasazené lyžařské masky. Policie dosud obvinila z vraždy prvního stupně dva středoškoláky – osmnáctiletého Trestona Billeyho a sedmnáctiletého Talana Rennera. Ten měl před kamarády prohlásit, že „omylem zabil kluka, zřejmě byl na něj příliš silný“. Nové informace k případu, včetně líčení svědků, zveřejnila americká média.

K osudnému incidentu došlo loni 28. října. Na halloweenském večírku v Queen Creeku nedaleko Phoenixu byl skupinou napaden šestnáctiletý Preston. I přes okamžitou pomoc a převoz do nemocnice chlapec o dva dny později zemřel. Policie dosud zadržela sedm podezřelých ve věku od 17 do 20 let. Padla dokonce i dvě obvinění za vraždu prvního stupně.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální útok na parkovišti v Praze. Muž bezdůvodně bil ženu do hlavy, policie žádá o pomoc

Prvním obviněným je teprve sedmnáctiletý středoškolský fotbalista Talan Renner. Podle podrobné policejní zprávy o rozsahu přes tisíc stran, kterou nyní získala televize KTVK, se měl na internetu svému kamarádovi chlubit, že Prestona během rvačky zabil omylem. „Dostal jsem se do rvačky, velké skupinové rvačky, a omylem jsem zabil kluka. Asi jsem prostě příliš silný,“ měl napsat na sociální síti Snapchat.

Někdo bude zraněn, někdo zabit

Mezi podezřelé se mladík dostal i zběsilým útěkem z místa činu. Spolu s ním prchali další tři mladíci – devatenáctiletý Taylor Sherman, sedmnáctiletý Jacob Meisner a dvacetiletý Dominic Turner, uvádí web New York Post. „Dal jsem mu pěknou ránu,“ měl říct Renner podle policie při útěku Shermanovi.

Podle dosavadních informací strážci zákona v osudný večer reagovali na volání svědků, kteří informovali o chaotické scéně na večírku. Účastnit se ho mělo odhadem až 250 teenagerů. „Někdo bude zraněn, někdo bude zabit,“ řekl policii jeden ze svědků. „Ty děti u sebe mají zbraně,“ dodal. Další volající popsal, jak se část večírku odehrávala. „Běhají tu děti s lahvemi od piva. Mlátí se navzájem. Právě jsme viděli dvě autonehody. Myslím, že jsou to dva opilci,“ líčil v hovoru na tísňovou linku.

Další ze svědků policistům sdělil, že na Prestona mělo zaútočit až patnáct podezřelých v lyžařských maskách. Vyšetřovatelé se domnívají, že smrtící útok vyvolal spor o levný zlatý řetízek. Turner, známý také jako „D Money“, údajně ukradl řetízek Prestonovu kamarádovi, píše web Fox 10.

Rány kladivem a „tanec“ na těle

Renner je nyní za mřížemi, kauce byla stanovena na milion dolarů (přibližně 23 milionů korun). Mladíka měl opakovaně udeřit, než se do útoku zapojili další účastníci večírku. „Talan řekl, že Prestona čtyřikrát udeřil kladivem do obličeje. Pak ho všichni obklopili a začali do něj kopat,“ sdělil policistům přítel Rennerovy rodiny. Další svědek měl úřadům vylíčit také moment, kdy na Prestona někdo vylezl a „začal na něm tančit“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zasnoubení, pak brutální útok sekerou. Spadl jsem na ni kolenem, hájil se muž. Soud neuvěřil

ČTĚTE TAKÉ: Brutální bitka dětí na Karlovarsku. Útočník kopal chlapce do hlavy, ostatní si to natáčeli

„Když byl na zemi, začala si ho skupina dětí nahrávat, než všichni utekli,“ řekl úřadům další svědek. Několik lidí policii shodně vylíčilo, že osmnáctiletý Treston Billey – který byl taktéž obviněn z vraždy prvního stupně – dupal Prestonovi na hlavu, když ležel na zemi.

Další podezřelý, sedmnáctiletý Talyn Vigil, se později na Snapchatu k útoku na Prestona přiznal, uvedly úřady. „Udeřil jsem kluka, ten se praštil do hlavy. Pak ho kopli do hlavy na zemi a následně jsem se dozvěděl, že umřel. Takže nevím,“ napsal Vigil podle policejní zprávy svému příteli. Také ostatní obvinění byli zadrženi, přičemž kauce činí rovněž milion dolarů.

„Je to vyvrcholení rozsáhlého vyšetřování a zásadní krok k dosažení spravedlnosti pro Prestona,“  řekl novinářům začátkem měsíce policejní náčelník Queen Creeku Randy Brice. „Prestonově rodině děkujeme za trpělivost a důvěru v naše úsilí. Nedokážeme si představit, co jste museli vytrpět,“ dodal.

Tagy: