Jsem na tom mizerně, přiznává král české dechovky. Josefu Zímovi hrozí amputace nohy

Král české dechovky Josef Zíma neprožívá ve svých 92 letech příliš veselé období. Důvodem jsou vážné zdravotní komplikace, zejména hrozba amputace levé nohy kvůli dlouhodobým problémům s cévami. Přesto se snaží bojovat a nacházet sílu díky podpoře svého publika a rodiny, kteří ho i nadále drží nad vodou, uvedl v rozhovoru pro web eXtra.cz.

Zíma, známý také jako princ Radovan z oblíbené pohádky Princezna se zlatou hvězdou, otevřeně promluvil o svých potížích. „Daří se mi špatně. Jsem na tom mizerně,“ přiznal v rozhovoru pro web eXtra.cz. „Kdybych neměl publikum a rodinu, tak už tady nechci být. Co bych tady dělal? Seděl a koukal do prázdna? Už tu dávno nemám co dělat,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Krainová se ozvala po operaci. Jsem jak přejetá kamionem a potřebuji si dát pauzu, říká

Přesto se zpěvák snaží nadále vystupovat a najít sílu, kterou mu dodává jeho oddané publikum. „Když se k němu dobelhám nebo mě k němu dopraví, jsou to stále hezká vystoupení,“ poznamenal.

Dlouholeté problémy s cévami

Zíma trpí neprůchodností cév už desítky let. Na přelomu let 2018 a 2019 strávil několik měsíců v motolské nemocnici, kde mu lékaři pod vedením profesora Tomáše Trče usilovali o záchranu nohy. Nakonec uspěli, ale nyní, po pěti letech, se potíže vrátily. „Levá noha byla dobrá, ale pak začala být horší a teď už je špatná,“ uvedl Zíma s tím, že tentokrát už se bohužel amputaci možná nevyhne.

Zpěvákova situace se komplikuje i proto, že ho začala bolet i druhá noha a poslední dobou je toho na něj už příliš. „Řekl, že raději umře, než by byl bez nohy...“ prozradila deníku Blesk osoba z jeho blízkosti.

Zdravotní problémy mohou mít také vliv na jeho účast na nadcházejícím koncertu na počest Karla Gotta, který se koná 5. listopadu v pražské O2 areně. Pro Zímu, který se na tento hudební večer velmi těšil, by byla neúčast velkou ranou.

Navzdory všem obtížím se Zíma snaží zachovat optimistický přístup. „Jsem rád, že mi to ještě trochu zpívá a že ještě trochu myslím,“ říká s úsměvem. Připouští ale, že by možná bylo lepší nemyslet vůbec, protože když je jeho mysl stále čilá, uvědomuje si všechny své potíže, což je pro něj těžké. Po dlouhém pobytu v nemocnici se nyní zotavuje doma a snaží se nevzdávat naději.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dyková představila nový Hřebejkův film o fake news. Sama jsem nějaké fámy vypustila, přiznala

Tagy:
zdraví amputace zpěvák celebrity cévy Josef Zíma dechovka céva dechová hudba herec kultura Showtime nemoci a zdravotní potíže společenská rubrika