Herečka Eva Holubová se ozvala z nemocnice. Zmínila šanci začít novou kapitolu, přidala i foto

Herečka Eva Holubová, která je hospitalizována v pražské Nemocnici Na Homolce kvůli výduti aorty, v pondělí na svém Instagramu poděkovala zdravotníkům za péči a popsala své pocity z nejistoty ohledně dalšího postupu léčby. I když operace zatím není nutná, herečka zůstává pod pečlivým lékařským dohledem. Holubová se podle svých slov snaží zachovat si chladnou hlavu a zdůrazňuje, že začátek nového týdne vnímá jako příležitost začít novou kapitolu.

Holubová se na Instagramu podělila o své aktuální zdravotní problémy. I když se očekávalo, že bude v pondělí muset podstoupit operaci, herečka zatím prochází pouze kontrolami a o dalším průběhu léčby se teprve rozhoduje. „Chápete, že to chce čas, tedy i trpělivost, že někdy nemusíte okamžitě akutně na sál, ale musíte být pod kontrolou, což tady Na Homolce probíhá naprosto úžasně,“ poznamenala.

Během víkendu se Holubová v nemocnici mohla těšit z několika návštěv svých blízkých, včetně kolegy Milana Šteindlera a jeho přítelkyně Lilly Ahou Král. Přestože si v nemocnici nemůže stěžovat na jídlo, přiznala, že jí pobyt zpříjemnil i herec Petr Čtvrtníček, který jí přivezl kuře na kari, jedno z jejích oblíbených jídel. „Tady v Nemocnici Na Homolce úžasně vaří, o tom žádná, vůbec nemáte pocit, že jste ve špitále, ale já prostě Petrovu kuchyň miluji, kuře na kari patří mezi moje vyvolence,“ svěřila se.

ČTĚTE TAKÉ: Pavlová si plat zaslouží. Není normální, aby ji brali jako flákače z gauče, říká Lojdová

Holubová také přiznala, že jí dělá problém dýchání kvůli astmatu, který zhoršuje klimatizace v nemocnici. Pomohla jí však kyslíková terapie, kterou zmiňuje s vděkem. I přesto, že její „ručička úhlu pohledu“ už prý unaveně klesala do pesimistické polohy, snaží se zachovat chladnou hlavu a zdůrazňuje, že začátek nového týdne vnímá jako příležitost začít novou kapitolu: „Takže buď pozdraveno pondělí, 14. října, 42. týden roku 2024! A ať už přineseš cokoliv, budu se snažit, aby můj pohled na události a situaci byl přes poloplnou sklenici s optimisticky naladěnou myslí.“

Výduť aorty

Aneurysma aorty je vážný stav, při kterém dochází k oslabení a následnému rozšíření stěny aorty, největší tepny v těle. Vznik onemocnění mohou způsobit faktory, jako jsou vysoký krevní tlak, kouření nebo genetická predispozice. Problémem je, že v počátečních fázích často nemá žádné symptomy, takže pacient může žít dlouhou dobu bez povšimnutí, že je něco v nepořádku. Jakmile však výduť dosáhne kritického rozměru, může způsobit silnou bolest břicha a představovat vážné ohrožení života.

Podle odborníků je klíčové aneurysma včas diagnostikovat. Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) proto plánuje zavést screening pomocí ultrazvuku, který umožní rychlé, neinvazivní a spolehlivé vyšetření aorty. „Jestliže se u pacienta zjistí rozšíření aorty nad 30 milimetrů, sledujeme ho. Pokud se aorta rozšíří o více než 55 milimetrů, vyžaduje to intenzivní řešení,“ vysvětlil předseda Radiologické společnosti ČLS JEP Miloslav Roček.

Včasný zásah je u tohoto onemocnění klíčový, protože pokud dojde k prasknutí aorty, následky jsou velmi závažné. Aneurysma může způsobit náhlé krvácení do břišní dutiny, což je život ohrožující stav. Úmrtnost je v takovém případě extrémně vysoká – přežijí pouze dva pacienti z deseti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Byla jsem naivní a dělala chyby, říká Menzelová otevřeně. Nikomu nic není do toho, jak teď žiju

Tagy:
zdraví nemocnice Instagram pacient herec celebrity Eva Holubová aneurysma Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně Milan Šteindler Nemocnice Na Homolce Homolka Showtime nemoci a zdravotní potíže společenská rubrika