Tam už Ukrajina neexistuje. Žena, která natočila hrůzy v Mariupolu, popsala ruské zajetí

Ukrajinská zdravotnice Julija Pajevská

Deportace Ukrajinců do Ruska

Během tvrdých bojů ve východoukrajinském přístavním městě Mariupol ošetřovala ukrajinské i ruské vojáky. Natočila mnoho záběrů hrůz z dnes již Ruskem obsazeného přístavního města. V polovině března však ukrajinskou zdravotnici Julii Pajevskou zajaly ruské invazivní síly. Propuštěna byla až po třech měsících. Pajevská, známá též pod přezdívkou Tajra, teď poprvé promluvila. „Vypadám hrozně a cítím se vyčerpaně,“ přiznala.

„Selfie fotky zatím dělat nebudu. Omlouvám se. Moje váha se blíží 50 kilogramům. Jsem příliš vyčerpaná a vypadám hrozně. Ale pečují o mě ti nejlepší lékaři a brzy se vrátím k běžnému životu. Chci ještě jednou moc poděkovat za výměnu, která byla nepochybně zázrakem. Momentálně jsem na bezpečném místě pod dohledem těch nejlepších lékařů. Brzy se vrátím, ale potřebuji nejprve nabrat síly,“ napsala na svém facebookovém profilu Pajevská.

Největší strach má o ty, kteří zůstali v zajetí okupantů. „Bojím se o osudy dívek a chlapců sedících v nepřátelských věznicích. Když tam sedíte, máte pocit, že žádná naděje neexistuje, Ukrajina již neexistuje. Musíme udělat maximum pro to, aby byli vězni chránění Mezinárodní úmluvou pro lidská práva, protože Rusové tato práva porušují. Když se nacházíte tam, jste jako otroci. Nemáte žádná práva,“ vylíčila ukrajinská zdravotnice, která strávila v ruském zajetí tři měsíce.

„Neměli jsme žádné informace o naší rodině, lékařská péče byla též nedostupná. Nedělám si srandu, bohužel. A to je jen procento z toho, co se tam děje. Všichni vězni musí být propuštěni. Měl by být vyvinut systém a algoritmus pro jejich výměnu,“ uvedla podle agentury Unian Pajevská.

Byla to velká úleva

Pajevská zachraňovala životy vojáků a civilistů na Donbase osm let. Původně trenérka aikida a designérka se po vypuknutí konfliktu na východě země mezi proruskými separatisty a ukrajinskými silami rekrutovala jako zdravotnice. Později vybudovala vlastní evakuační tým dobrovolníků známý jako „Tajřini andělé“, píše agentura Ukrinform. Podle webu ArmyInform zachránila stovky ukrajinských vojáků.

Před rokem dostala Pajevská kameru, aby natáčela dokument pro společnost Netlfix o inspirativních lidech. Když však její zemi napadly ruské jednotky, použila ji k natáčení scén o záchraně zraněných civilistů a vojáků. Zdokumentovaná svědectví pak věnovala novinářům agentury AP, kteří kartu z kamery propašovali přes okupované území v tampónu.

Že je Tajra na svobodě, informoval před několika dny ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Tajra už je doma. Budeme pracovat na tom, aby byli propuštěni všichni,“ řekl. Zprávu potvrdil také její manžel Vadym Puzanov. „Byl to tak velký pocit úlevy. Zní to jako obyčejná slova, já ani nevím, co říct,“ reagoval.

Tagy: