Drsné video reality v Mariupolu. Záběry se pašovaly v tampónu, autorku zajali Rusové

Natočila mnoho záběrů hrůz z Mariupolu. Ukrajinská zdravotnice Julija Pajevská během tvrdých bojů ve východoukrajinském přístavním městě ošetřovala ukrajinské, ale i ruské vojáky. Zdokumentovaná svědectví pak věnovala novinářům agentury AP, kteří kartu ...

Ukrajinská zdravotnice ošetřovala i Rusy. Okupanti ji teď viní ze spolupráce s nacisty

Natočila mnoho záběrů hrůz z dnes již Ruskem obsazeného Mariupolu. Ukrajinská zdravotnice Julija Pajevská během tvrdých bojů ve východoukrajinském přístavním městě ošetřovala ukrajinské, ale i ruské vojáky. Zdokumentovaná svědectví pak věnovala novinářům agentury AP, kteří kartu z kamery propašovali přes okupované území v tampónu. Zdravotnici později zajala ruská armáda, nyní se ji snaží využít pro svou propagandu.

Přepravování a ošetřování zakrvácených vojáků, kteří byli poraněni v boji. To se pro Juliju Pajevskou, která je spíš známá pod přezdívkou Taira, v prvních týdnech ruské invaze stalo běžnou rutinou. Kromě ukrajinských obránců v Mariupolu ošetřovala i civilisty a ruské okupanty.

Například 10. března se starala o dva zraněné ruské vojáky. Ukrajinští obránci pro to neměli příliš pochopení. Jeden z ukrajinských vojáků se zeptal: „Proč jste přišli do naší země zabíjet?“ Okupant, který údajně pochází z okolí Moskvy, mu nic neodpověděl.

V dalším případě se jeden voják neudržel a začal zraněnému nepříteli nadávat: „Zvedni se ty zkurv*synu. Ty sr*či. Zabíjíte tu lidi, i děti.“ Na to Taira reagovala pouze slovy „uklidni se, uklidni se“.

„Léčím i Rusy. Nebudou k nám tak laskaví, ale nemůžu jinak. Jsou to váleční zajatci. Zacházíme se všemi stejně,“ zmínila Taira. Brutalita bojů v Mariupolu se ale během března nadále stupňovala. Taira pořízené materiály předala novinářům z agentury AP. Ti obklíčené město v polovině března opustili.

Kartu s exkluzivními záběry se jim nakonec povedlo propašovat v tampónu, a to přes 15 ruských kontrolních stanovišť. 16. března pak ukrajinskou zdravotnici zajali Rusové. Bez ohledu na to, že ošetřovala i ruské vojáky, se nyní prokremelská propaganda snaží Tairu zneužít pro své cíle.

Ošetřovatelku viní z toho, že pomáhala především pluku Azov, který Moskva považuje za neonacistickou organizaci. Agentura AP však žádné spojení zdravotnice s Azovem nezaznamenala. Vojenská nemocnice, kde Taira sloužila, prý s proslulým plukem neměla nic společného.

Ženu bylo možné spatřit ve vysílání proseparatistických televizí, a to s pohmožděným obličejem. Je tak možné že okupanti Tairu fyzicky týrají. Ukrajinská vláda se nyní snaží zdravotnici dostat na seznam zajatců, které by chtěla vyměnit s ruskou armádou za zajaté Rusy.

Tagy: