Rusko je z nás nervózní. Jeho zlo lze uklidnit jen na bojišti, vzkázal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V Kaliningradské oblasti vypukla nákupní panika

Rusové opět ostřelují Charkov a Oděsu a pokouší se o brutální útočné akce v Donbasu. Ve svém pravidelném projevu to v úterý nad ránem řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Generální štáb ukrajinské armády následně uvedl, že okupanti musí kvůli značným ztrátám ve velitelském sboru výsadkových jednotek verbovat záložní důstojníky.

„Jak jsem předpověděl, Rusko je z naší aktivity velmi nervózní. Opět ostřelují Charkov a Oděsu, opět se pokouší o brutální útočné akce v Donbasu. To je zlo, které lze uklidnit pouze na bojišti. Bráníme Lysyčansk a Severodoněck. V těchto regionech probíhají nejtěžší boje. Ale jsou tam naši silní chlapci a děvčata. Jsem vděčný armádě a rozvědce, které brání naši zemi,“ prohlásil Zelenskyj ve svém pravidelném projevu k národu.

Generální štáb ukrajinské armády v úterý informoval, že ruská vojska pokračují ve snaze plně ovládnout Severodoněck. Ukrajinští obránci odrazili útoky na obce v jeho bezprostředním okolí, jsou však pod neustálou palbou ruského dělostřelectva a letectva.

Ruské síly se o dobytí nyní již poslední bašty ukrajinské obrany na východním břehu řeky Severní Doněc pokoušejí několik týdnů. Obránci však stále ovládají rozsáhlý průmyslový areál na západě dříve stotisícového města a rovněž několik obcí v jeho okolí.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj sdělil, že v severodoněcké průmyslové zóně se odehrávají prudké boje. Rusové podle něj zasáhli vstupní halu závodu Azot a ostřelovali také okolí tří nyní již zničených mostů spojujících Severodoněck s Lysyčanskem.

Podle štábu Ukrajinci úspěšně čelí útokům v okolí vesnice Syrotyne a také tamní Bilé Hory, která leží na jižním břehu řeky a přiléhá k Lysyčansku.

Rusko je nuceno verbovat záložní důstojníky

„Byla použita letadla. Zničeno bylo více než deset vícepodlažních budov, rodinné domy a policejní stanice. Jedna zraněná žena byla okamžitě evakuována do Kramatorsku. Konečný počet obětí se zjišťuje, protože v pondělí bylo téměř nemožné se po městě bezpečně pohybovat,“ napsal Hajdaj.

Úspěch podle vedení ukrajinské armády nezaznamenaly ani ruské útoky ve směru na Slavjansk, u obcí Bohorodyčne a Dolyna. Pokračuje také ofenziva na jižněji položené město Bachmut, kde nyní obě strany svádějí boje o vesnice Veršyna a Semyhirja.

Kvůli značným ztrátám ve velitelském sboru výsadkových jednotek je Rusko nuceno verbovat do vojenské služby i záložní důstojníky a uzavírat s nimi krátkodobé smlouvy na tři měsíce, uvedlo také velení ukrajinské armády. Informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Tagy:
válka Ukrajina projev Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Severodoněck Lysyčansk Serhij Hajdaj