Pane ministře, požádejte o pomoc Německo, prosí už dvě nemocnice. Jsou na hraně

Ilustrační foto

Nemocnice Cheb volá o pomoc

Kritickou situaci na jednotkách intenzivní péče hlásí nemocnice v Karlových Varech a Chebu. Mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký CNN Prima NEWS řekl, že kraj už musel požádat o pomoc sousední Německo. „V sobotu ráno jsme měli jedno volné místo na JIP pro covidové pacienty,“ popsal mluvčí.

Počet pacientů, kteří vyžadují neustálou intenzivní péči, stále roste. „Situace v posledním týdnu je na hraně kapacit. Ne, že bychom neměli postele nebo umělou plicní ventilaci. Problém spočívá v tom, že chybí kvalifikovaný personál. Sice nám pomáhají hasiči, vojáci i studenti, ale k umělé plicní ventilaci nemůžete postavit zdravotní sestru po pěti minutách proškolení a studenta už vůbec ne,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Podracký.

Řešení je podle něj v převozu pacientů. „Převáželi jsme jednoho pacienta do Plzně, jednoho do Prahy. Pomohl by i převoz do polní nemocnice, která je zřízená státem, nebo redistribuce pacientů do německých zdravotních zařízení,“ uvedl mluvčí.

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek prý už jednal s německými nemocnicemi. „Hejtman prověřoval, jestli platí nabídka Saska a Bavorska. Bylo nám sděleno, že i tam je situace složitá, ale ta nabídka platí. Ale to musí být na základě mezivládních smluv a dohod,“ vysvětlil Podracký.

Na vládu a ministerstvo zdravotnictví už apeloval pirátský poslanec za Karlovarský kraj Petr Třešňák. „Aktuální situace v chebské nemocnici není udržitelná a personál je nucen již selektovat pacienty, které umístí na intenzivní péči. Pane ministře, prosím, požádejte o pomoc Bavorsko a Sasko. Spolupráci už předjednal hejtman Kulhánek, ale oficiálně to musí jít od vás,“ vzkázal Třešňák ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). Zdůraznil, že zdravotní sestry i lékaři už jsou zcela vyčerpaní.

Podle ministra zdravotnictví ale není převoz do Německa ve hře. „S panem hejtmanem jsem mluvil v pátek. Převoz pacientů mezi regiony ČR probíhá pomocí NDLP a například v pátek byli převezeni dva pacienti z Karlovarského kraje do jiných krajů. Není třeba zahraniční pomoci a pan hejtman to ví,“ napsal CNN Prima NEWS Blatný.

Kritická situace je i v Královéhradeckém kraji. Kvůli plné kapacitě covidových lůžek v krajských zařízeních musely záchranky převézt už několik pacientů do jiných regionů.

Tagy: