Jsme v pasti, na válku s Ruskem nemáme prostředky, míní Zaorálek. Navrhl možné řešení

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM)

Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem před volbami do Evropského parlamentu

Pokud bychom chtěli bojovat s Ruskem, potřebovali bychom své rozpočty upravit na úplně jiná čísla, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Podle něj je potřeba kombinace fyzické pomoci Ukrajině a zároveň hledání diplomatického řešení.

Ve válce na Ukrajině se podle bývalého ministra zahraničí a lídra kandidátky sociálních demokratů do Evropského parlamentu Lubomíra Zaorálka nelze omezit jen na vojenské řešení. „Představa, že čistě vojenskými prostředky dojdeme k nějakému konci, je lichá. Znamená, že Ukrajina prohraje,“ řekl Zaorálek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Orli opustili Ukrajinu. Kvůli bojům mění své migrační trasy, ohroženo je jejich rozmnožování

Podle něj se ukazuje, že jsme nikdy neměli plán a představu, čeho chceme dosáhnout. „My jsme mluvili o vítězství. Dnes se přece rýsuje, že pokud bychom chtěli bojovat s Ruskem, tak bychom potřebovali své rozpočty upravit na úplně jiná čísla a museli bychom přejít na úplně jiný systém zásobování Ukrajiny. Na to prostě nemáme a ocitli jsme se v pasti,“ uvedl Zaorálek.

Podotkl, že je potřeba kombinace fyzické pomoci Ukrajině a zároveň hledání diplomatického řešení. „To znamená udělat to, co se i v minulosti mnohokrát při podobných situacích dělo. Že se snažíme pomoci tak, aby se vzdorovalo agresorovi, aby Ukrajina maximum uhrála a zároveň hledat cestu, jak z toho konfliktu ven,“ popsal Zaorálek.

To se podle něj nyní neděje. „Přece, když se v minulosti vedly konflikty, zároveň se vedla diplomatická jednání a dospělo se k nějakému výsledku. My jsme se domnívali, že Rusko se nám sesype před očima, a ono se to nestalo. Najednou stojíme s otevřenou pusou, protože nemáme představu, co dál, a bojíme se, že přijde Trump, který hodí Ukrajinu přes palubu,“ uvedl bývalý ministr zahraničí.

Mírová jednání by se měla podle zpráv z počátku měsíce rozjet v červnu se ve Švýcarsku. Odborníci  však upozorňují, že Ukrajinci se s Rusy snažili jednat už dříve, mají ale mnoho důvodů pro to, aby Moskvě nevěřili. Také se shodují na tom, že situaci vyřeší jen mír, který bude opravdu vyhovovat oběma stranám.

Tagy: