Jsme zoufalí. Mnozí provozovatelé si kvůli trhům vzali úvěr, hrozí jim likvidace

Vánoční trhy se ruší.

Zaskočení provozovatelé vánočních trhů

Češi letos kvůli opatřením přijdou o vánoční atmosféru, vláda totiž zakázala konání adventních a vánočních trhů. Zoufalost. Tak by se dal vyjádřit pocit stánkařů, kteří už loni přišli o velkou část výdělků.

Na tradiční vánoční trhy s oblibou vyrážejí tisíce lidí. Nyní je ale atmosféra mezi stánkaři napjatá. „Investovali do toho poslední peníze a nemají jinou možnost, kde zboží prodat,“ uvedl provozovatel plzeňského vánočního trhu Emil Procházka.

A jeho slova potvrdila i Hana Tietze, mluvčí největších vánočních trhů v Česku, které se měly konat na Staroměstském náměstí v Praze. „Někteří stánkaři si museli vzít úvěr, aby na letošních trzích mohli být. Nyní to pro ně může být likvidační, stejně tak pro nás. Máme zaměstnance a určitě budeme žádat nějaké kompenzace,“ sdělila ve vysílání CNN Prima NEWS.

A nejde jen o stánkaře. Letos je poprvé historicky součástí plzeňských vánočních trhů ruské kolo. Jde o investici v řádu několika milionů. „Veškerá práce vypadá, že přijde vniveč. Jsme z toho zoufalí,“ dodal Procházka.

Stejně reagovala i Tietze. „Trhy jsme připravovali rok, stánky máme opravené a připravené, navezené na Staroměstském náměstí. Jsme zkrátka v šoku,“ dodala.

Vánoční trhy hygienici vyhodnotili jako rizikové. Podle nich se zde dostatečně nedodržovala stávající opatření. Prodejci si to ovšem nemyslí. „Přicházíme o hodně zákazníků, ale i tak se snažíme být důslední a kontrolujeme aplikaci Tečka,“ podotkl prodavač ve stánku s občerstvením. Ale ani to evidentně nestačilo. Lidé jsou zdrcení, na tradiční procházku na trzích se marně těší už druhý rokem.

Tagy: