Jste očkovaný, nebo ne? Lidé žádající o práci čelí této otázce čím dál častěji

Pracovní pohovor

Nejste očkovaní? Možná nedostanete práci

Zájemci na pracovních pohovorech čelí čím dál častěji otázkám, zda jsou naočkovaní proti nemoci COVID-19. Jde o prostý zájem zaměstnavatele kvůli potřebě na pracovišti testovat? Nebo se z očkování stává jedno z kritérií pro přijetí do práce?

Chceme jen očkované. To přizná otevřeně málokdo. Na pracovním pohovoru ale ožehavé téma podle personalistů nebývá tabu. „Za poslední dobu jsme zaregistrovali několik takových případů. Kandidáti na pohovorech dostávají otázky, zda jsou, nebo nejsou očkovaní a jak se k tomu staví,“ potvrdil manažer pracovního portálu Profesia.cz Michal Novák.

Neočkovaný zaměstnanec pro firmu totiž znamená práci navíc. Mimo jiné i z důvodu testování a karantén. Málokteří zaměstnavatelé pokládají otázky na očkování přímo ve znění svých inzerátů. Podle právníků je taková otázka totiž z pohledu zákona v šedé zóně.

„Otázka na uchazeče, zda je, či není očkovaný, by měla být položena pouze z důvodu, jestli bude muset být testován. Rozhodně nesmí dojít k situaci, kdy zaměstnavatel řekne: Na vedoucího pracovníka dám tohoto, protože ten je očkovaný,“ vysvětlil advokát Jan Černý.

Pokud by se přitom odmítnutému kandidátovi povedlo prokázat, že ho firma nepřijala kvůli očkování, může u soudu žádat odškodnění, které se může vyšplhat ke stovkám tisíc korun.

Tagy: