Jste rozpolcená osobnost, vmetl Juchelka Jurečkovi. Politiky rozdělil konsolidační balíček

Hosty Partie Terezie Tománkové byli ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a poslanec Aleš Juchelka (ANO).

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 3.9.2023

V hádku se proměnila diskuse o konsolidačním balíčku v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Do ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se ostře pustil poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka. Ministrovi vytknul, že říká něco jiného v Poslanecké sněmovně a něco jiného na veřejnosti. Jurečkovi doporučil, aby se rozloučil s ekonomickými poradci, mezi které patří například neúspěšná kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová.

Politiky rozdělilo v pořadu hned několik témat. Ostrá výměna názorů se ale odehrála u konsolidačního balíčku, se kterým opozice rezolutně nesouhlasí. Zákon budou poslanci projednávat ve druhém čtení příští týden a budou ho s největší pravděpodobností provázet tvrdé obstrukce. „Mám pocit, že jste trošičku rozpolcená osobnost, protože nám říkáte něco jiného než minule,“ kritizoval Juchelka Jurečku za jeho názor ohledně důchodových změn.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přísnější odchody do předčasných důchodů a nižší valorizace. Prezident podepsal reformu penzí

Podle Jurečky je totiž důležité, aby byl v novele zahrnut odchod pracovníků v náročných profesích do předčasného důchodu. „Říkáte tady spravedlnost a férové důchody. Jste jako nějaký fíkový list, kterým chcete zakrýt chyby v zákonu,“ kritizoval dále Juchelka.

„Já se opravdu musím smát, protože pořád říkáte, jak je penzijní reforma v rámci s konsolidačním balíčkem. Najednou říkáte, že tomu tak není. Tak laskavě ty pojmy vstřebejte. Pamatuji si na vaši bombastickou tiskovou konferenci, kde jste to celé představili. Vystupovali tam hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská a vaše poradkyně Danuše Nerudová. Pokud bude deficit v důchodech po této změně ještě vyšší, tak se s nimi jednoduše rozlučte,“ dodal stínový ministr práce.

Jurečka se poté snažil své vystupování v Poslanecké sněmovně vysvětlit. „Snažil jsem se několikrát uvést zásadní rozdíl v současném mechanismu mimořádné valorizace. Říkal jsem, že náš návrh je férový a spravedlivý vůči nadprůměrným i podprůměrným důchodům. Logicky to znamená, že v ten okamžik budeme mít vyšší výdaj. Děláme ho jen za cenu spravedlnosti pro ty, vůči kterým by to bylo nefér,“ řekl Jurečka.

Ministr práce odmítl Juchelkovu kritiku i z toho důvodu, že se výdaje do důchodového systému nenavýší. „Z dlouhodobého hlediska to znamená úsporu výdajů o 0,6 procenta hrubého domácího produktu. Novela snižuje výdaje a garantuje do budoucna férové důchody i pro děti a vnoučata současných penzistů,“ dodal.

Tagy:
Marian Jurečka Helena Horská Danuše Nerudová Terezie Tománková KDU-ČSL Partie Terezie Tománkové důchody ANO 2011 penze Aleš Juchelka Poslanecká sněmovna ČR starobní důchod