Juchelka ostře k Bartošovi: Digitalizace není jako šlohnout na internetu film. Trapas Pirátů

Místopředseda poslaneckého klubu a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO)

360° (240)

Piráti v digitalizaci absolutně selhali, to není jako šlohnout film na internetu, řekl místopředseda poslaneckého klubu a stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že je to pro ně velký trapas a Ivan Bartoš by měl odstoupit. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) mu oponovala, ministr by měl podle ní ve vládě zůstat.

„Bartoš je z hlediska digitalizace neschopný.  Myslím si, že by měl nést politickou odpovědnost a vyvodit by si ji měl sám. Jako důsledek zpackaného stavebního řízení by měl podle mě odstoupit,“ uvedl Juchelka v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Pivoňka Vaňková ale sdílela opačný názor, ministr by podle ní měl ve vládě zůstat a tu „polívčičku dojíst“.

ČTĚTE TAKÉ: Bartošova digitalizace projde právním „bypassem“. Jsme o 20 let zpátky, zaznívá z obcí

„Aspoň by se veřejně deklarovalo, že záleží na této vládě i na všech úřednících, stavařích a lidech, kteří jdou ke stavebnímu řízení. My necháváme na svém místě člověka, který to totálně zpackal, a pomáhají mu nějaké tři sudičky,“ oponoval jí Juchelka.

To, že Bartošovi mají pomoci tři ministři, dává podle Pivoňky Vaňkové smysl. Ze současné situace je jí však smutno. „Šest let jsem pracovala na radnici. Byla jsem zástupkyní tajemníka a měla jsem pod sebou stavební úřad. Já prostě vím, že to funkční není,“ upřesnila. Oba se ale shodli na tom, že je třeba celou záležitost vyřešit co nejdříve, aby se eliminovaly finanční ztráty.

Česko by navíc mohlo prohrát v soudním řízení o náhradu škod. Politickou odpovědnost by pak podle Juchelky měli nést Bartoš s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). „Pan premiér uvěřil Bartošovi, že to bude fungovat i přesto, že měl indicie od expertů a opozice,“ sdělil. Připomněl, že se Piráti i v minulém volebním období zasazovali o to, aby měli politici hmotnou odpovědnost. Pivoňková však nechtěla rozhodnutí soudu předjímat.

NEPŘEHLÉDNĚTE: S digitalizací pomohou další ministři, potvrdil Bartoš. Systém chce řešit ve Sněmovně

Tagy: