Bartošova digitalizace projde právním „bypassem“. Jsme o 20 let zpátky, zaznívá z obcí

Ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) pomohou s pokulhávající digitalizací další tři resorty.

Zatím pokulhávající digitalizaci stavebního řízení čeká výhledově bypass

Zatím pokulhávající digitalizaci stavebního řízení čeká výhledově „bypass“. Tento závěr přineslo úterní jednání ministra Ivana Bartoše (Piráti) se zástupci úředníků, stavitelů a městských samospráv. Konkrétní důsledky tohoto „zákroku“ ale nejsou jasné. Úředníci v celém Česku stále bojují s novým systémem, kritika zní ze všech stran, ač by měla slibovaná oprava přijít již na začátku září. Někteří zástupci obcí hovoří o tom, že jde o „návrat o 20 let zpět“.

Slovo bypass jako přemostění nebo obchvat špatně průchodné tepny už slyšel asi každý. Podobný zákrok prý teď čeká i problematickou digitalizaci stavebního řízení. „Měl by proběhnout právní a legislativní bypass – což jste slyšeli od ministra Bartoše –, který přinese právní jistotu na všech stranách,“ řekl předseda Svazu měst a obcí České republiky František Lukl (STAN).

K TÉMATU: Rezignace na volební kampaň? Opozice nemusí nic dělat, stačí čekat na chyby vlády, míní Valeš

Podle předsedy Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Jana Holického však tento termín musí resort dostatečně vysvětlit. „Domnívám se, že by měl posloužit k překlenutí problémů, a to jak technickým způsobem, tedy nahrazením nefunkčnosti nějakou oklikou, tak po stránce právní v bodech, kde jsou právní nejasnosti,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

Ministr pro místní rozvoj tento zdravotnický termín na úterní tiskové konferenci v rámci jednání nepoužil. Jelikož vystoupil ještě před zástupci profesních organizací, nebyla možnost se ho zeptat na to, co se pod tímto pojmem skrývá.

„Zaměříme se na to, zda je možné najít úlevu, tedy buď výkladovou, nebo možná legislativní. Budeme pokračovat i nadále v plnění úkolů, které se týkají rozvoje systému nebo prioritních požadavků,“ podotkl Bartoš.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza předpokládá, že návrh řešení skrývající se pod slovem bypass se týká následujících týdnů. S přípravou nápravy by Bartošovi měli pomoci tři vládní kolegové – ministr dopravy Martin Kupka (ODS), ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Informaci potvrdil i premiér Petr Fiala (ODS). „Zvláště v případě velkých staveb se celá věc kompetenčně dotýká působnosti těchto tří resortů,“ řekl. I když Bartoš slíbil nápravu do konce srpna, zástupci úředníků, stavitelů i městských samospráv se shodli, že se termín stihnout nedá.

Úředníci se snaží se systémem pohnout sami

Místo rychlejšího a jednoduššího procesu stavebního řízení s ním úředníci v celém Česku bojují a dělají, co mohou, aby zajistili kolaudace škol a dalších důležitých staveb. Implementace systému však vyvolává spíše kritiku.

Opavský úřad například nevydává kolaudační rozhodnutí. Úředníci na místním stavebním úřadě jsou se systémem nespokojeni. „Zaměstnanci jsou zkušení, někteří zde pracují i 20 let, ale s touto novinkou nejsou schopni pohnout. Lidé jim i nadávají,“ popsal pro CNN Prima NEWS primátor Tomáš Navrátil (ANO).

VIDEO: Kvůli digitalizaci hrozí žaloby, zlobí se úřad ve Strakonicích

Stavební úředníci nestihli od konce června zpracovat 646 žádostí. Podle primátora jsou z celé situace zoufalí a zkouší se systémem pohnout sami nebo s pomocí IT specialisty. Podle vedoucí odboru výstavby a územního plánování Hany Vaculové je největším problémem to, že vše dlouho trvá.

Další komplikací je podepisování a doručování písemností. Úředníci totiž nezjistí, zda byla písemnost odeslána a hlavně kdy byla doručena. Systém totiž stále hlásí neodesláno a nedoručeno.

„Je to návrat o dvacet let zpět – nikoliv digitalizace a slibované posunutí stavebních úřadů do 21. století,“ uvedl místostarosta Orlové Petr Stuchlík (SPD).

„Samotná práce v systému je proti tomu stávajícímu nepřehledná, komplikovaná a zdržující. Nejedná se o digitalizaci, ale o jakýsi elektronický systém, do kterého pracovníci musí data vkládat a neustále ověřovat a kopírovat, což nemá s digitalizací nic společného,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí města Krnova Dita Círová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nikdo příčetný o významu Senátu nepochybuje, řekl Fiala. Naši kandidáti jsou bytostní demokraté

Tagy:
politika digitalizace jednání Petr Fiala úřady Ivan Bartoš Martin Kupka Zbyněk Stanjura stavební řízení vláda stavební úřad stavební povolení Jozef Síkela Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Jiří Nouza Jan Holický Sdružení tajemníků a městských a obecních úřadů Svaz podnikatelů ve stavebnictví