S digitalizací pomohou další ministři, potvrdil Bartoš. Systém chce řešit ve Sněmovně

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Zatím pokulhávající digitalizaci stavebního řízení čeká výhledově bypass

Koaliční partneři nabídli vicepremiérovi a ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) spolupráci v digitalizaci stavebního řízení, zejména v oblastech, jež se týkají jejich resortů. Bartoš to potvrdil během úterního jednání koalice na Úřadu vlády. Ministr rovněž požádá sněmovní organizační výbor o zařazení bodu týkajícího se uskutečněných kroků i budoucího rozvoje systému na jednání dolní parlamentní komory. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) novinářům již před schůzkou sdělil, že se systém postupně zlepšuje. Není však podle něj sporu, že si opravy vyžádají ještě spoustu práce.

„Všichni vnímáme důležitost zapojení klíčových partnerů pro další rozvoj a funkcionality. Koaliční partneři nabídli spolupráci, zejména v oblastech, které se dotýkají i jejich resortů,“ uvedl Bartoš. Dodal, že navrhl několik klíčových opatření.

K TÉMATU: Bartoš zatím s řešením digitalizace nepřišel, vyhodit ho z vlády by nepomohlo, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) před jednáním potvrdil, že Bartošovi má se zvládáním komplikací pomáhat nejen Kupka, ale také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) a šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS), kteří jsou podle předsedy vlády odpovědní za velké infrastruktury.

„Spolu s koaličními partnery jsme projednali současnou situaci i vývoj digitalizace stavebního řízení a územního plánování. Jedná se o výraznou změnu, kde neřešíme jen digitalizaci, ale zásadní změny také v rámci stavebního řízení,“ sdělil ministr pro místní rozvoj.

„Případ digitálního stavebního řízení patří mezi nejrozsáhlejší systémy digitalizace státní správy a je jasné, že to přineslo řadu problémů, ale ty se řeší,“ uvedl Kupka na dotaz ohledně možné rezignace Bartoše po 1. září.

Kupka novinářům dále řekl, že jeho úřad poskytuje zpětnou vazbu ministerstvu místního rozvoje. „Dopravní a stavební energetický úřad pravidelně poskytuje informace o svých požadavcích, zpětnou vazbu, s čím nejvíc bojuje. A dochází k odstraňování jednotlivých problémů,“ řekl.

Se systémy digitalizace stavebního řízení mají od jejich spuštění 1. července problémy úředníci, stavebníci či projektanti. Za problémový začátek digitalizace stavebního řízení ministra kritizují opoziční i koaliční politici. Někteří jej vyzývají k rezignaci.

Zlepšení systému potrvá měsíce, tvrdí zástupce měst a obcí

Bartoš ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že by jeho odchod z resortu nic nevyřešil. Podobný názor vyjádřil i premiér Fiala. Prezident Petr Pavel v úterním rozhovoru pro web Deník.cz sdílel podobný postoj a dodal, že by takový krok celou situaci zkomplikoval.

Podle předsedy Svazu měst a obcí České republiky Františka Lukla (STAN) potrvá zlepšení systému digitalizace ještě měsíce. Bartoš mu prý poslal harmonogram, v němž je uvedeno, kdy by měly být upravovány jednotlivé funkcionality. „Jsou tam konstatovány termíny jako září, kdy má být více strukturovaný balíček pro velké soubory, a říjen, kdy tam má být zpráva o sdílení záměrů mezi více osobami. Ale jsou tam i prosincové termíny, jako je umožnění podání z informačních systémů třetích stran nebo možnost podání dalších nepovinných formulářů,“ popsal Lukl v pondělním pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nikdo příčetný o významu Senátu nepochybuje, řekl Fiala. Naši kandidáti jsou bytostní demokraté

Tagy: