Jurečka: Měsíc prezidentova váhání nás může stát miliardy. Na Pavla se nezlobím

Ministr Práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 3.9.2023

Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO) ostře zkritizoval prezidenta Petra Pavla. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS řekl, že hlava státu se zachovala bezohledně v souvislosti s otálením při podpisu penzijní novely. Prezidenta naopak hájil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který se prý na Pavla nezlobí. Člen Fialovy vlády dodal, že novelou byla narovnána dřívější nespravedlnost. Podle Jurečky by kvůli odkladu zákona mohlo odejít do předčasné penze až 10 tisíc lidí, což by příští rok mohlo stát čtyři miliardy korun.

Juchelkovi nejvíce vadí, že vláda upozadila předčasné důchody a mimořádné valorizace na úkor úspor státu. „(Pavel) dal naději lidem, kteří mohli jít do předčasného důchodu za starých podmínek. Po 16 hodinách řekl, že nakonec zákon podepíše. Podle mého si zahrává s důvěrou lidí v politiku. Je to bezohledné, protože lidem přes noc ztížil podmínky,“ uvedl v pořadu Partie Juchelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přísnější odchody do předčasných důchodů a nižší valorizace. Prezident podepsal reformu penzí

Stínový ministr hnutí ANO dodal, že nerozumí komunikaci Pražského hradu a nechápe toto politikaření. „Je to hraní si s nadějí. To na tom skutečně kritizuji,“ řekl Juchelka.

Zastání našel prezident Pavel u ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Ten uvedl, že se na hlavu státu nemůže zlobit, že zákon podepsal až 1. září. Tedy v době, kdy vláda již chtěla účinnost zákona. „Novela nabyla účinnosti o měsíc později, ale je tam to klíčové. Že napravuje některé nejasnosti a nespravedlnosti. Navyšovány byly vyšší důchody na úkor těch nižších,“ řekl Jurečka.

Jurečka se kvůli novele sešel s prezidentem dva dny před podpisem novely. Podle ministra práce zodpovídal na jednání na nejrůznější otázky. „Odcházel jsem s tím, že nad tím bude přemýšlet. Neměl jsem finální rozhodnutí,“ přiblížil detaily ke schůzce.

Juchelka ale dál kritizoval prezidenta i vládu. Podle něj nejsou lidé pouhými čísly v excelové tabulce. „Nemůžete je přesunovat různými směry. Každý člověk má za sebou nějaký příběh a ti, co chtějí jít do předčasného důchodu, skutečně už dál nemohou pracovat,“ dodal Juchelka.

Tagy: