Jurečka: Mohl jsem mít spokojený život na zemědělství, ale vzal jsem nejtěžší resort

Šéf lidovců Marian Jurečka

360° (421)

Lidovci zažívají nejúspěšnější období ve své historii. Tvrdí to předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. I proto podle něj není třeba na sjezdu, který startuje tuto sobotu, měnit vedení. Právě Jurečka je jediným kandidátem na předsedu strany. Hlavní výzvy pro lidovce podle něj leží v oblasti životního prostředí a sociální politiky, kde by křesťanští demokraté měli hrát jakési sociální svědomí vlády, jak uvedl krátce před sjezdem v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Sám by byl spokojenější, kdyby byl na jiném ministerstvu, ale vzal prý nejtěžší resort ve vládě, jelikož věří, že dokáže problémy vyřešit.

V sobotu začíná v Ostravě lidovecký sjezd a vy budete obhajovat post předsedy strany. Jste jediným kandidátem na předsedu strany. Není to trochu nuda?
Pokud bychom byli v situaci, kdy by pro nás volby nedopadly úspěšně, neměli bychom nejpočetnější klub v historii a strana by prožívala neúspěšné období, tak by samozřejmě bylo logickém, aby bylo více kandidátů. Ale v této situaci tak, jak mám zprávy z regionů, pod tímto vedením, a není to jen o Marianu Jurečkovi, se prostě KDU-ČSL daří a proto není důvod zásadně měnit předsedu ani celé vedení.

V krizové situaci musíme dobře zvládnout roli sociálního svědomí této vlády.

I přesto jako lidovci už několik let balancujete na pětiprocentní hranici nutné pro vstup do Sněmovny. Co s tím, můžete s tím vůbec něco dělat?
Jsem 22 let členem KDU-ČSL a tyto otázky se pořád opakují. A já říkám, že odpovědí na to jsou volební výsledky. Z preferencí neuděláte žádný mandát, účast ve vládě ani jinou práci. Klíčový je výsledný zisk mandátů a pozic, kde můžeme něco měnit. Říkám, že máme historicky nejsilnější klub ve Sněmovně, jsme třetí nejsilnější klub v Senátu a jsme třetí nejsilnější stranou na krajské úrovni a nejsilnější na komunální úrovni.

Takže volební preference podle vás nereflektují skutečnou sílu, kterou lidovci mají?
Myslím, že to skutečně není tolik vypovídající. Samozřejmě, že je důležité, abychom naší prací zvyšovali důvěru občanů a měli vyšší procenta, než jsou teď. Ale za mě jsou nejklíčovější volební výsledky a ty ukazují, že KDU-ČSL tu důvěru voličů má.

Jaké si vy jako předseda budete na následující roky ve vedení strany, ale i ministr ve vládě, dávat úkoly?
Jde o to především navázat na to, co jsem řekl před dvěma roky, když jsem byl zvolen. To znamená dělat dobrou politiku v našich dvou klíčových oblastech a to je rodinná a sociální politika a oblast ochrany životního prostředí. Jde o opravdu zásadní témata z hlediska dlouhodobé perspektivy naší společnosti a země. Proto jsme chtěli i ty resorty, které máme.

Mohl bych žít spokojený život jako ministr zemědělství nebo jiného resortu, ale vzal jsem nejtěžší resort ve vládě.

V této krizové situaci musíme především dobře zvládnout roli sociálního svědomí této vlády. Musíme pomoct lidem, kteří pomoc potřebují. V oblasti životního prostředí musíme zapojit velmi silné nástroje, abychom pomohli řešit nejen otázku vysokých cen energií, ale vlastně i využití obnovitelných zdrojů, které snižují emise a ekologickou zátěž a pomáhají rodinám snížit náklady na energie i naši závislost na Rusku.

To není na čtyři roky málo.
Neberu svou práci v politice jako, že se chci procházet růžovou zahradou. I proto jsem k překvapení mnoha šel do role ministra práce a sociálních věcí. Mohl bych žít spokojený život jako ministr zemědělství nebo jiného resortu, ale vzal jsem nejtěžší resort ve vládě, protože to beru tak, že když mám možnost problémy vyřešit a posunout, tak do toho jdu.

Bylo by tedy snazší být ministrem zemědělství, kterým jste byl ve vládě Bohuslava Sobotky?
Pro mě osobně jednoznačně ano. Jsme člověk, který z toho oboru vzešel a mám tu zkušenost a resort znám naprosto detailně. Pro mě osobně by to bylo daleko snazší, ale vědomě jsem se rozhodl jít do nejnáročnějšího resortu a věřím, že dokážu udělat kus práce, která bude ku prospěchu občanů i celé země.

Už jste se rozkoukal?
Máte pocit, že ne?

Tak říkáte, že je to složité a náročné a že resort tak dobře neznáte, proto se ptám.
Od prvních dnů jsem se musel začít tak rychle otáčet, že čas na nějaké rozkoukávání nebyl.

Tagy: