Jurečka nastínil, kde by v ČR mohla být americká základna. Vondrák: Jiná možnost nebude

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 10.4.2022

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) připustili, že je potřeba začít debatovat o možné základně NATO na českém území, o níž mluvila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jurečka navíc nastínil, že by taková základna mohla případně být spíše ve východní části České republiky. Hovořil například o Přerovu či Mošnově.

„Je to téma k diskuzi. Budeme o tom jednat na vládě. Musíme to udělat na základě široké diskuze v Parlamentu,“ sdělil k tématu možné americké vojenské přítomnosti na českém území ministr práce Jurečka.

Pokud by se politici na tom dohodli, mohla by taková základna být buď na Moravě, či ve Slezsku. „Třeba když se podíváme na mapu, kde máme české základny, tak střední či východní část ČR by si takové základny zasloužila. Například Přerov, Mošnov,“ vysvětlil předseda KDU-ČSL.

Podle něj totiž nemusí Putinovy ambice skončit na Ukrajině. „Toto jsou nutné kroky, při pomoci Ukrajině to jsou nezbytně nutné kroky pro to, abychom zastavili tuto agresi. Když slyšíme Putina a jeho politickou reprezentaci, tak otevřeně mluví o tom, že by rádi měli ve svém područí například Pobaltí, Česko či Slovensko,“ doplnil.

Diskusi by se nebránil ani hejtman z hnutí ANO. „Posílit bezpečnost naší země je teď priorita. Jsem zastáncem toho, abychom o tom začali jednat. Je to věc nová, takže hovořím za sebe, za člověka, který se domnívá, že jinou možnost nebudeme mít,“ sdělil Vondrák.

„Agrese, kterou předvádí Putin, nezastavíte jinak, než silou. Ukázalo se, že diplomacie nefunguje. Jediná možnost, jak zastavit Putina, je vyzbrojit Ukrajinu,“ doplnil moravskoslezský hejtman.

Černochová odjede do USA po Velikonocích

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělil, že považuje za nešťastné otevírat téma výroky do médií. O návrhu nediskutovala vláda ani koalice. Šlo by podle něj o zásadní a citlivou otázku, kterou by bylo třeba detailně projednat ve vládě, s experty, v Parlamentu a celospolečensky prodiskutovat. „Něco takového nejde dělat vůči občanům na sílu, nahodile a bez potřebných analýz a debat,“ uvedl s tím, že nutná je debata i s evropskými partnery.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odjede po Velikonocích do Spojených států jednat se svým protějškem Lloydem Austinem. V sobotu Deníku N řekla, že je ve hře i jednání o americké přítomnosti v České republice.

Česko by podle ní mohlo jít cestou Slovenska, kdy Američané na základě dohody mohou v zemi využívat dvě vojenské základny. „Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory Parlamentu,“ řekla Deníku N.

Tagy: