Lídři koalice pěli chválu na premiéra Fialu. Bartoš varoval před přílišným optimismem

Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Na 30. kongresu ODS vystoupili předsedové vládních koaličních stran a nešetřili chválou na předsedu ODS a premiéra Petra Fialu. Podle předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana máme ve Fialovi státníka. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale varoval před tím, že ne všichni občané jsou s vládou spokojení.

„Musím vám pogratulovat k silnému lídrovi. Kdybychom možná před pěti lety mluvili ve veřejném prostoru o Petru Fialovi jako o silném lídrovi, tak by se možná někteří novináři usmívali. Je tady dnes větší státník než Petr Fiala? Petr Fiala poprvé od dob Havla vrátil závan státnickosti,“ uvedl ve svém projevu Rakušan.

Lidovecký předseda Marian Jurečka zase sdělil, že na spoustu členů ODS změnil názor. „Pro mě osobně byly poslední dva roky velmi zajímavé. Na spoustu občanských demokratů jsem změnil názor. Když něco funguje lidsky, tak se ukázalo, že to může fungovat i politicky. Máme premiéra, na kterého můžeme být hrdí. Nedělá velká ramena, ale svými činy si umí vydobýt respekt,“ uvedl Jurečka.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zase vyzvala k odříznutí se od ruského plynu. „Do budoucna se chci dívat s opatrným optimismem s pokorou a důvěrou. Udělejme co nejdřív všechno, abychom se odstřihli od ruské ropy a odstřihli se od diktátora, který se rozpíná, vraždí a plundruje,“ sdělila.

Bartoš zase varoval před přílišným optimismem. „Všichni si uvědomujeme, že tuhle důvěru nemůžeme zklamat. Máme odpovědnost vůči všem občanům České republiky a musíme být upřímní, ne všichni byli s výsledkem voleb spokojeni. Musíme ukázat, že jsme tady pro všechny,“ řekl.

Tagy: