Jurečka slibuje garantované penze a ocenění péče o děti. Důchodová parareforma, zní z SPD

Marian Jurečka a Radim Fiala se utkali v Partii Terezie Tománkové.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (36)

Hojně debatovaná penzijní reforma z dílny vlády premiéra Petra Fialy (ODS) podle všeho ještě dozná znatelných změn. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vyzdvihl, že obsahuje třeba minimální garantovaný důchod či ocenění za péči o děti. Oproti tomu první místopředseda SPD Radim Fiala uvedl, že vláda vytvořila „důchodovou parareformu“.

Podle Jurečky nynější podoba důchodové reformy obsahuje některé body, které považuje za klíčové. „Chci říct, že tam jsou prorodinné věci. To znamená ocenění za výchovu a péči o děti, podpora vdov a vdovců, minimální garantovaný důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy... To jsou výrazné posuny,“ vyjmenoval vicepremiér.

Rovněž zmínil, že důchodová reforma zřejmě ještě dozná úprav. Po prázdninách se uskuteční odborné i politické diskuse a podle Jurečky je kabinet připraven udělat ještě změny. „Řekl jsem, že jsem otevřen poslouchat argumenty,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS Jurečka.

ČTĚTE TAKÉ: Prokop: I za Kalouska si bral stát od chudých míň. Fialovy a Babišovy změny rodinám nepomohly

Zároveň uznal, že nejpalčivějším tématem reformy je věk odchodu do důchodu. Podle vládního návrhu se má zvýšit nad 65 let podle doby dožití. Opozice tento bod dlouhodobě ostře kritizuje.

I proto Fiala z SPD označil dílo resortu práce a sociálních věcí za „důchodovou parareformu“. „Největší problém pro nás je zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let, protože podle šetření se ani ženy ani muži nedožívají 65 let ve zdraví tak, aby mohli nadále pracovat,“ vzkázal šéf poslanců opozičního hnutí.

Zároveň nastínil, že mnozí lidé kolem tohoto věku spíše skončí třeba v invalidním důchodu nebo si požádají o předčasný a ve finále se mohou vládě prodražit. „Po 65. roce si prostě nedovedu představit, jak ta masa lidí bude schopna pracovat,“ komentoval Fiala.

Jurečka oponoval, že lidé z náročnějších profesí budou moci odcházet do penze dříve. „A když se podíváme na čísla, tak se každý rok zvyšuje podíl lidí, kteří v důchodovém věku jako starobní důchodci pracují. Dnes jde o bezmála 600 tisíc lidí,“ reagoval předseda lidovců.

Svoji důchodovou reformu nazval „prorodinnou a pro pečující“, nad čímž Fiala z SPD kroutil hlavou. Podle jeho slov se důchodci časem stanou „ohroženou sociální skupinou“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka o Ukrajince: Nemáme na ně „prachy“, zní z SPD. Jste za hranou slušnosti, namítl Jurečka

Tagy: