Posvítíme si na nelegální zaměstnávání, hrozí Jurečka. Pro novelu zákoníku práce má jen chválu

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečka k novele zákoníku práce

Větší digitalizace a zjednodušení komunikace mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. To jsou pozitivní věci, které podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) přináší novela zákoníku práce. S předlohou se zaměstnavatelům zároveň zvýší náklady na pracovníky, kteří jsou zaměstnaní na dohodu.

Zlepšení pracovních podmínek pro takzvané dohodáře, zákaz přesčasů v těhotenství či pro rodiče dětí do jednoho roku věku a příspěvek pro pracující z domova jsou změny, které přináší novela zákoníku práce. Zaměstnanci pracující na dohodu budou mít nově nárok na dovolenou či na příplatek za práci ve státní svátek. „Je tam také větší digitalizace, zjednodušení jednotlivých procesů, zjednodušení komunikace mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. To jsou pozitivní věci, které novela přináší,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Práce je dost, zaměstnanců málo. Nástupní platy u některých pozic razantně vzrostly

S novelou zákoníku práce se ale zvýší náklady zaměstnavatelů, některé firmy by proto mohly zaměstnávat více osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Ministr tvrdí, že nic takového nehrozí. „Praxe na trhu práce je taková, že firma, která má schopného člověka, se snaží udělat všechno pro to, aby ho dokázala udržet, aby mu pomohla sladit jeho individuální životní situace a role, ať už je to rodič, co pečuje o dítě, nebo zaměstnanec, který pečuje o rodiče,“ popsal Jurečka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Živnostníkům novela žádné zvýhodnění nepřináší. „Sám jsem byl 12 let OSVČ a myslím si, že každý, kdo se rozhodne být živnostníkem, si je vědom, že nemá všechny nároky jako zaměstnanec. Má o něco větší míru flexibility svobody v tom, kdy se rozhodne danou práci vykonávat. V tom je OSVČ něčím specifickým, každý to dopředu ví,“ řekl ministr.

Jurečka vyloučil, že by novela zákoníku práce podpořila nelegální zaměstnávání. „Zvyšujeme aktivitu inspektorátu práce, abychom si na nelegální zaměstnávání dokázali posvítit. Ve Sněmovně bude projednávána novela o zaměstnanosti, která zpřísňuje sankce. Uděláme všechno pro to, abychom nelegální zaměstnávání dokázali lépe postihnout,“ uvedl.

S ministrem zásadně nesouhlasil poslanec Aleš Juchelka (ANO). Je přesvědčený, že s přibývající administrativou u zaměstnanců, kteří pracují na dohody, budou firmy zaměstnávat více živnostníků. „Je možné, že někteří zaměstnavatelé budou uvažovat o tom, že by dali více zaměstnanců do šedé ekonomiky,“ řekl Juchelka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň kritizoval, jakým způsobem se zákoník práce staví ke zdravotnickým oborům. „Přesčasy, které mohou být v nemocnicích, jsou v tuto chvíli až 832 hodin,“ zdůraznil Juchelka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dopady inflace cen energií na občany

Tagy: