Jurečka: Putin otevřeně mluví o tom, že kromě Ukrajiny chce ovládnout i Pobaltí či Česko

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 10.4.2022

Agrese ruského prezidenta Vladimira Putina by nemusela skončit na Ukrajině, varoval v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V hledáčku má Rusko podle Jurečky potenciálně také Pobaltí, Slovensko či dokonce Českou republiku. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) zase upozornil, že Putin reaguje pouze na sílu a ignoruje diplomacii.

„Když slyšíme Putina a jeho politickou reprezentaci, tak otevřeně mluví o tom, že by rádi měli ve svém područí například Pobaltí, Česko či Slovensko,“ varoval v nedělní Partii Terezie Tománkové Jurečka.

Podobně reagoval také Vondrák. „Agrese, kterou vyvolal Putin, nezastavíte jinak, než silou. Můj názor je, že jediná možnost, jak zastavit Putina, je vyzbrojit Ukrajinu, aby byla schopná čelit těmto útokům. Netušil jsem, že se někdy něčeho takového dožiju. Je to objektivní realita a musíme se s tím vypořádat,“ sdělil hejtman.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) proto v sobotu navrhla, že by na českém území mohla vzniknout základna NATO. „Je to téma k diskuzi. Budeme o tom jednat na vládě. Musíme to udělat na základě široké diskuze v Parlamentu,“ sdělil k tématu možné americké vojenské přítomnosti na českém území ministr práce Jurečka.

Zdůraznil, že Černochová bude po Velikonocích v USA jednat se svým protějškem Lloydem Austinem i o dalších tématech. „Nejede tam jen kvůli této věci, ale i kvůli jiným záležitostem. Bude se to ale probírat vzhledem k situaci v Evropě,“ doplnil.

Pokud by se politici na tom dohodli, mohla by taková základna být na Moravě či ve Slezsku. „Třeba když se podíváme na mapu, kde máme české základny, tak střední či východní část ČR by si takové základny zasloužila. Například Přerov, Mošnov,“ vysvětlil předseda KDU-ČSL.

Tagy: