Jurečka: Pomoc ANO znamená dluh 21 tisíc na osobu. Pokrytectví, zlobí se na vládu Juchelka

Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Aleš Juchelka (ANO)

360° (421)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dostali do střetu kvůli vládní pomoci domácnostem i firmám, které čelí drahým energiím a rostoucí inflaci. Jurečka osočil ANO z toho, že navrhuje rozdat 235 miliard korun plošně i občanům, kteří pomoc v zásadě nepotřebují. Podle Juchelky je toto tvrzení vrchol pokrytectví.

Před třemi týdny schválila vláda třináct bodů s opatřeními ke zmírnění dopadů zdražování energií pro domácnosti a firmy. Doposud si však kabinet jejich seznam nechává pro sebe. „Jsou tam některé kroky, které vláda musí udělat. Zveřejníme je až v okamžiku, kdy budou provedeny,“ vysvětlil Jurečka.

„V těchto věcech musíme projevit trpělivost. Teď děláme i další kroky, které jsou na seznamu, například zvýšení částky životního a existenčního minima, které se propisuje do zhruba osmi dávek podpory v České republice a týká se přibližně 400 tisíc občanů. Celkově jsme dnes na objemu 74 miliard korun, které už k občanům směřují nebo směřovat budou. Počítáme i s dalšími kroky jak ve prospěch zranitelných skupin obyvatel, tak podnikatelského sektoru,“ pokračoval Jurečka.

„Hnutí ANO říká: ‚Chceme rozdat 235 miliard korun plošně i občanům, jako je Aleš Juchelka nebo Marian Jurečka, jejichž rodiny tu pomoc vůbec nepotřebují.‘ Přineslo by to obrovské zadlužení, 21 tisíc korun na každou hlavu v České republice. A roztočilo kolo inflace. My chceme pomoci především těm, kteří to opravdu potřebují,“ doplnil ministr práce.

Vrchol pokrytectví

Jeho slova proto silně překvapila poslance Juchelku. „Nevěřím vlastním uším, to je vrchol pokrytectví,“ rozhořčil se. „Dali jste 28 miliard od lednové valorizace důchodů, která byla schválená minulou Sněmovnou. Tím se chcete chlubit? To je jako chlubit se tím, že každé ráno vyjde slunce. To je zákonná věc, pojistka proti inflaci,“ pokračoval poslanec hnutí ANO.

„Nemám ambici se tu přít, zda máte větší zásluhu vy, nebo my. Jde o peníze daňových poplatníků, které jen přerozdělujeme. Je to zoufalá situace. Další zadlužování země, budeme to muset zaplatit,“ uvedl Jurečka.

„Vláda se chlubí tím, že pomáhá, ale důsledek jejího rozhodování je i stávková pohotovost, která bude od 1. května na úřadech práce,“ dodal Juchelka.

Tagy: