Víme, jak snížit ceny energií, zní z Hospodářské komory. Vládě navrhuje řešení

Jak ušetři na energiích? Hospodářská komora navrhuje vládě řešení.

Jak snížit ceny energií?

Jako neudržitelnou hodnotí situaci na trhu s rychle rostoucími cenami elektřiny a plynu Hospodářská komora České republiky. Na základě průzkumu uvádí, že kvůli drahým energiím letos osm z deseti firem zvýší prodejní ceny svých produktů a služeb pro zákazníky. Vládě proto komora navrhla kroky, jak domácnostem, podnikům a obcím cenu energií snížit.

„My vůbec netvrdíme, že máme patent na rozum. Děláme, co umíme a můžeme, posloucháme odborníky, děláme správná rozhodnutí, o tom jsem přesvědčen, ale jsme připraveni samozřejmě poslouchat, diskutovat náměty a názory,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS).

Podnět vláda dostala před Velikonoci právě od Hospodářské komory. „Situace opravdu není lehká. Je na vládě, aby využila možností, které jí teď poskytuje Evropská komise především z hlediska podpory těch menších podniků, a je na vládě, aby se rozhodla, jakým způsobem bude postupovat na trhu s elektrickou energií,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Konkrétně komora navrhuje vytvoření státního obchodníka s elektřinou, který by nakupoval energie za netržní, tedy nižší ceny. „Otázkou pak ale zůstává, kdo by tyto nižší ceny dotoval, pravděpodobně by to museli zaplatit lidé, kteří by k cenám neměli přístup, abychom například nebrali peníze chudým a dávali je bohatým firmám,“ poznamenal ekonom Štěpán Křeček.

Podle ekonoma Petra Bartoně ale už takovou instituci máme – státem většinově vlastněný ČEZ. „Většina budoucí výroby elektřiny v ČEZ už je rozprodána. Kdybychom teď měli přinutit toho státního výrobce, aby vyráběl a prodával úplně někomu jinému za jiných podmínek, tak bychom ho museli donutit, aby porušil současné smlouvy,“ sdělil ekonom Petr Bartoň.

„Můžeme to dělat dneska i jednodušeji a rychleji, není nezbytné vytvářet státního obchodníka, kterého stejně musíme dotovat, když můžeme velmi elegantně využít mechanismus odpuštění plateb za obnovitelné zdroje energie,“ sdělil bývalý ministr Karel Havlíček (ANO).

Podle ekonoma Bartoně je ale Havlíčkův návrh jen jiný způsob dotace, který navíc skýtá to nebezpečí, že už tak poškozená pověst obnovitelných zdrojů takzvanými solárními barony dostane další ránu. A to v nejhorší možné době, kdy se snažíme nahradit závislost na ruských energiích.

Tagy: