Jurečka: S Rakušanem si bereme telefon hned. Dvořák mě naštval, ale vyříkali jsme si to

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Marian Jurečka a sporech ve vládě, sociálních dávkách a manželství pro všechny

Spor o zmocněnce pro euro, kterého chtěl jmenovat ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), si zástupci vládní koalice prý vyříkali. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podotkl ale, že debata, která trvala déle než čtyři hodiny, vůbec nemusela nastat, kdyby je Dvořák o svém záměru informoval. Sněmovna bude také projednávat manželství pro stejnopohlavní páry, názor lidovců se ale v tomto ohledu nemění. Podle Jurečky musí jít o svazek muže a ženy.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí svolal první dohodovací řízení pětikoalice v reakci na pondělní rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jmenovat svého zmocněnce pro euro. Debata koaličních špiček trvala přes čtyři hodiny. To prý mrzelo ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). „Ta situace vůbec nemusela nastat. Mohli jsme se tomu vyhnout, kdyby lidé ze STAN komunikovali normálně a řekli, že chtějí dotáhnout debatu o státním zmocněnci. Ale vyříkali jsme si to a odešli jsme s dohodou,“ popsal Jurečka ve vysílání CNN Prima NEWS. Pětikoalice se nakonec dohodla, že zmocněnec pro euro stanoven nebude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nejvážnější konflikt vlády? Fialovi došla se STAN trpělivost, Rakušan je problém, říká expert

Jurečku prý naštvalo, že se Dvořák rozhodl jmenovat zmocněnce pro euro, aniž by to někomu oznámil. „Jako členové vlády se potkáváme několikrát týdně. Přišlo by mi normální a lidské, kdyby nám řekl, že chce takový krok udělat. Nic takového se nestalo a byli jsme postaveni před hotovou věc. V takovém rozsahu se to v koalici stalo poprvé. Je to škoda, ale vyříkali jsme si to,“ sdělil Jurečka.

Zároveň ale ocenil, že současnou vládu provází mnohem lepší mezilidské vztahy. „I když se věcně neshodneme a hledáme shodu, vztahy byly na nadstandardní úrovni,“ řekl Jurečka. Podotkl, že vztahy jsou mnohem lepší, než tomu bylo za vlády Bohuslava Sobotky. „Se všemi členy si tykám, s některými se známe i deset let. Umíme problémy posouvat opravdu rychle, v minulosti to trvalo i několik týdnů,“ popsal ministr.

„Svým kolegům odmítám psávat dopisy, tím nic nevyřešíme. Vezmu telefon, volám Ivanu Bartošovi, Vítku Rakušanovi, Petru Fialovi nebo Vlastíku Válkovi. Telefony berou hned nebo okamžitě volají zpátky. Umíme problémy posouvat rychle, v minulosti to trvalo několik týdnů. Proto by mě mrzelo, kdybychom si to včera nevyříkali a pokračovali v blbé atmosféře dál,“ řekl Jurečka.

Ve Sněmovně se bude projednávat i manželství pro stejnopohlavní páry. Názor lidovců se ale nemění. „Náš postoj je jasný. Dlouhodobě říkáme, že manželství je svazek muže a ženy a má výjimečnou hodnotu. V tomhle ohledu to tak má zůstat. Pokud jde o registrované partnerství, představili jsme návrhy změn několika zákonů, kde řešíme narovnání práv, včetně toho, že podporujeme, aby se to nejmenovalo ‚registrované partnerství‘, ale jen ‚partnerství‘, protože to není žádná registrace, žádný technický úkon,“ řekl Jurečka.

Tagy: