Nejvážnější konflikt vlády? Fialovi došla se STAN trpělivost, Rakušan je problém, říká expert

Politolog Lukáš Jelínek

360° (36)

„STAN se snaží odlišit od ostatních koaličních stran a zdá se, že Fialovi došla trpělivost,“ uvedl politolog Jelínek ve vysílání CNN Prima NEWS. Napětí v pětikoalici rozdmýchal ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN), který překvapivě jmenoval zmocněnce pro přijetí eura a premiér Petr Fiala (ODS) to podle odborníka nese nelibě.

Velký problém představuje pro Fialu hnutí STAN, jehož politici v posledních dnech na sebe hodně upozorňují. „Přinejmenším proto, že koalici ubývají sympatizanti a hnutí STAN se rozhodlo zatáhnout za záchrannou brzdu a pokusit se oslovit určitou výseč koaličních voličů,“ vysvětloval ve vysílání CNN Prima NEWS Jelínek.

ČTĚTE TAKÉ: Na debatu s Rakušanem nepojedu, vzkazuje Fiala. Kampaň chce dělat jen v rámci Spolu

Ke konfliktu dochází i přesto, že se i Fialův kabinet v programu zavázal, že se k eurozóně přiblíží a bude plnit podmínky pro vstup do ní. „Z tohoto hlediska dává smysl, aby kabinet měl svého koordinátora nebo aby Dvořák ustanovoval svého vlastního,“ popsal politolog.

Ostatně sám ministr pro evropské záležitosti v pořadu 360° uvedl, že na jmenování zmocněnce měl právo. „Neshledávám na tom nic neobvyklého. Ministři si běžně jmenují svoje poradce a zmocněnce, které i tak nazývají. V tom není žádný problém,“ řekl Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS. Dle svých slov sám nepředpokládal, jaký poprask jeho krok vyvolá. „Nevím, co by mělo být zdrojem konfliktu a ani nevím, o čem se budeme na dohadovacím řízení bavit. My nic neporušili,“ dodal.

Některým členům vlády ovšem vadí, že se o jmenování Petra Zahradníka do funkce zmocněnce dozvěděli z médií. Což ale podle Dvořáka není pravda. „Vít Rakušan nevěděl termín, ale věděl, že to mám v hlavě. Kolegům ve vládě jsem tu věc sice oznámil jen krátce předtím, než to vypuklo v médiích, ale nějakou hodinu to věděli,“ hájil se ministr.

Druhý poločas bude zábavný

Lukáš Jelínek ale předvídá, že v dalších dnech přijdou další problémy. „Ve vládní koalici propuká panika a začínají se mydlit všichni se všemi,“ podotkl. „Teoreticky může existovat i tlak na to, aby ministr Dvořák odstoupil ze své funkce,“ narážel na snahy lidovců, kteří po dohadovacím řízení volají. „Ale skoro si myslím, že to by situaci zvlášť neprospělo,“ dodal.

Právě lidovci mohou způsobit v nadcházejícím období premiéru Fialovi další vrásky na čele. „Jsem zvědavý, co se bude dít po lidoveckém sjezdu na podzim. Protože i uvnitř KDU-ČSL se hovoří o tom, že strana nedostatečně hájí zájmy voličů, že není v rámci vládní koalice vidět. Klidně se může stát, že nástupce Jurečky může svádět podobné akce jako dnes Rakušan,“ uvedl s tím, že nás čeká velmi „zábavný“ druhý poločas.

PODÍVEJTE SE: Pnutí ve vládě pokračuje. Fiala svolal jednání, bude se řešit Dvořák i společná pozice koalice

Tagy: