Jurečka: Životní minimum se znovu zvýší. Stoupnout by mohla i minimální mzda

Marian Jurečka

Od července vláda kvůli vysoké inflaci zřejmě znovu zvýší životní minimum, od něhož se odvíjí některé sociální dávky, například přídavky na děti. A to až o pět procent. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. K jednání je podle něj i růst minimální mzdy, která je od ledna 16 200 korun.

Vláda životní a existenční minimum už letos zvýšila, a to o deset procent s platností od 1. dubna. Inflace za sledované období byla ale vyšší. Jurečka řekl, že od 1. července by mělo minimum stoupnout zhruba o pět procent, nevyloučil ani další zvyšování v druhé polovině roku. Ministr chystá také úpravu dávek na bydlení, zmínil i možné zvýšení rodičovské, která nyní činí 300 000 korun.

Vláda chce dopady vysokých cen kompenzovat také mimořádnou dávkou 5 000 korun na dítě pro část rodin nebo podporou flexibilních úvazků, schválila už i některé změny daní. Zdravotně postiženým hodlá Jurečka pomoci třeba podporou zaměstnavatelů, kteří jim dají práci, či úpravou příspěvku na dopravu. Celkově podle něj jen letos půjde z rozpočtu na pomoc rodinám, postiženým a dalším potřebným přes 85 miliard korun.

Předsedkyně poslanců opozičního ANO Alena Schillerová vládě vytkla, že nezvýšila životní a existenční minimum v dubnu rovnou o dvacet procent, jinak ale s návrhem souhlasí. „Je to krok správným směrem,“ dodala.

Životní minimum pro samotného dospělého činí nyní 4 250 korun a zvyšovalo se právě od 1. dubna. Podle zákona může vláda životní minimum zvýšit v řádném termínu od ledna, pokud za sledovanou dobu náklady na výživu a základní osobní potřeby vzrostou nejméně o pět procent. Částky může ale navýšit také mimořádně.

Zvýšení minimální mzdy

Možný je i růst minimální mzdy. To je ale podle Jurečky ještě k jednání. Debatu očekává na červnové schůzi tripartity, tedy zástupců vlády, zaměstnavatelů a odborů. Minimální mzda činí od ledna 16 200 korun měsíčně, zvýšila se o 1 600 korun.

Zvýšení sumy pro zaměstnance s nejnižší mzdou o 2 000 korun na 18 200 korun požaduje kvůli inflaci Českomoravská konfederace odborových svazů. Místopředseda odborů Vít Samek v televizní debatě uvedl, že růst cen je lepší řešit zvýšením mezd než sociálními dávkami. Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve uvedl, že růst minimální mzdy by byl nezodpovědný. Proti se stavěl také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), poukazoval na zátěž pro firmy a obchod.

Tagy: