Zrušte příspěvek na dítě a omezte pomoc Ukrajincům. Nebo zvyšte daně, radí vládě ekonom

Je nejvyšší čas podívat se na rodinné výdaje společně.

Vládní pomoc rodinám provázejí zmatky

Česko se podle ekonoma Lukáše Kovandy žene do velkého zadlužení. Posledním varováním je podle něj informace agentury Fitch, která hrozí zhoršením ratingu Česka, pokud nebudou okamžitě patrné signály ke snížení deficitu. Vláda Petra Fialy podle něj nyní musí buď zvýšit daně, nebo snížit podporu ukrajinským uprchlíkům a zrušit slíbený příspěvek pěti tisíc korun pro rodiny s dětmi.

O tom, že se rating Česka může zhoršit, informovala agentura Fitch v pátek večer. Podle Kovandy je to varovný prst pro vládu, která by měla začít okamžitě konat.

„Vláda musí ratingovým agenturám vyslat signál, že něco dělá se zadlužením a že omezuje své výdaje. Řešením je zvýšit lidem daně, což se jim samozřejmě nebude chtít,“ odhaduje Kovanda. „Agentury dále uvádějí, že vysoké výdaje jdou na uprchlíky z Ukrajiny. Vláda by tak měla zvážit, jestli by tato pomoc neměla být redukována. Dále je v posudku zmíněno, že vláda se bude zadlužovat i v souvislosti s tlumením dopadů inflace. To znamená, že dává různé podpory třeba jako teď vidíme rodinám s dětmi,“ uvedl ekonom pro CNN Prima NEWS.

Zhoršení ratingu znamená, že Česká republika je pro zahraniční investory brána jako méně důvěryhodná v případě splácení půjček, a budou jí tak dávat vyšší úrok. Penězi, kterými by vláda měla nebo mohla přispět občanům, tak bude muset umořovat úroky.

„Pro běžného občana to znamená, že se jeho vláda bude zadlužovat ještě rychleji než bez zhoršení ratingu. Tím roste riziko zvýšení daní nad současný rámec. Zkrátka se mohou zhoršit všechny služby, které stát zajišťuje. Místo toho, aby dal peníze do silnic nebo do zdravotnictví, tak je bude muset dát do úroků,“ pokračuje Kovanda.

Radikálním, ale zřejmě jediným řešením je podle něj ukončit veškerou pomoc, kterou stát v posledních týdnech v dobré víře vyhlásil.

Zrušme pět tisíc na dítě

„Kdyby občané umírali hlady, tak vláda jistě pomůže. Bez zhoršení ratingu by se třeba odhodlala lidem více pomáhat, ale takhle bude šetřit do poslední chvíle a pustí chlup třeba až ve chvíli, kdy budou lidé vyloženě v ulicích,“ doplnil Kovanda.

Konkrétně by podle něj měla být utnuta i pomoc rodinám, kterou kabinet vyhlásil před dvěma týdny. Jde o 5 000 korun na každé dítě do 18 let pro ty rodiny, které mají roční příjem 1 milion korun hrubého, což by ve státním rozpočtu znamenalo dopad asi 10,5 miliardy korun.

„Mělo by se říct, že vláda sice teď dá 10,5 mld. korun, ale další miliardy nám to vezme na vyšších úrocích, až nám agentura zhorší rating. Takže ve výsledku nás to může stát 15 nebo 20 miliard. Je to věc, která nedává žádný smysl, protože těm lidem to nepomůže a pro ty potřebné to bude málo. Tato podpora by se měla zrušit jednoznačně i bez ohledu na informace této ratingové agentury,“ dodal Kovanda.

Pomoc rodinám by měla podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky být vyplacena nejpozději v srpnu. Zatím ale vláda přesné detaily nezveřejnila. Naopak kolem podpory panovaly velké zmatky, když původně Jurečka na dotaz CNN Prima NEWS uvedl, že půjde o příjem rodin do milionu čistého, načež svůj výrok musel korigovat.

Tagy: