Jurečkův příspěvek 5000 korun je symbol byrokracie, míní politolog Kubáček

Politolog Jan Kubáček

K věci (601)

Politolog Jan Kubáček kritizuje formu příspěvku 5 000 korun pro rodiny s dětmi, se kterým přišla vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Kabinet si tímto krokem podle něj vykopal hlubokou strž, do níž už několikrát spadl. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podle experta si příspěvkem 5 000 korun pro rodiny s dětmi vláda sama škodí. „Mně přijde, že si vykopala neskutečně hlubokou kamenitou strž, do které už několikrát spadla,“ řekl Kubáček. Nechápe, že s pomocí představitelé vlády přišli, aniž by ji měli reálně promyšlenou. Upozornil například na zmatky kolem toho, zda se příspěvek bude udělovat na základě čisté nebo hrubé mzdy.

Kubáčkovi se nelíbí zejména všudypřítomná byrokracie, kterou podle něj „Češi milují“. „Český úředník je skvělý v tom, že vám vymyslí 102 důvodů, proč to nejde, ale nemá stále čas vymyslet způsob, aby to fungovalo,“ poznamenal politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Samotný příspěvek se podle něj stal symbolem složité byrokracie. „Někdy mám pocit, že stát chce člověka uondat,“ prohlásil dále Kubáček. Česká vláda by podle něj měla značným způsobem osekat byrokracii. To by dle jeho slov běžní občané ocenili nejspíš ještě více než peníze.

Řada lidí si podle Kubáčka může například stěžovat na to, že pro ně zůstává velká byrokratická zátěž, ale pro ukrajinské uprchlíky, kteří do Česka uprchli před válkou ve své domovině, se vytvořila velmi zjednodušená pravidla, díky nímž snadno dosáhnou na pomoc. „Nejhorší je, když stavíte chudé proti chudým. To se fakt mohlo celou řadou opatření stát, že by migranty, kteří jsou ve složité uprchlické situaci, jste stavěli proti českým domácnostem,“ poznamenal Kubáček.

Vláda by v tomto ohledu měla jednat a stejně tak by měla působit empatičtěji k vlastním občanům. Jinak by se podle Kubáčka mohlo stát, že to vládním stranám voliči ošklivě vrátí. „Pokud se to nestane, tak už komunální volby můžou být zdviženým prstem,“ řekl politolog a doplnil, že daleko větší problém pak může nastat u prezidentských voleb.

Těch se totiž zřejmě účastní expremiér Andrej Babiš (ANO), který dnes sbírá politické body na kritice současného vládnoucího kabinetu.

Tagy:
Marian Jurečka Andrej Babiš ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS KDU-ČSL K věci politolog ANO 2011 Jan Kubáček prezidentské volby v ČR 2023 vláda Volby do zastupitelstev obcí v Česku