Kubáček: Nerudová musí změnit témata. Z její kandidatury nemůže být nadšený Petr Pavel

Jan Kubáček

K věci (601)

Ekonomka a čerstvá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová musí výrazně změnit a upravit svá témata, jinak nemá šanci postoupit do druhého kola volby. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Ten mimo jiné poznamenal, že z její kandidatury nemůže mít radost bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Petr Pavel. Jeden z největších favoritů voleb totiž bude takřka jistě cílit na stejného voliče jako právě Nerudová.

Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS zhodnotil vstup Nerudové do prezidentského klání. „Čekal jsem, že to bude mít lepší ‚drajv‘. Za sebe řeknu otevřeně, že ten výstup a prezentace byly takové, že jsem si řekl, že ji čeká ještě hodně práce,“ zmínil politolog.

Narážel tím na to, že Nerudová ve svém videu, v němž oznamuje kandidaturu na prezidentku, překvapivě zmiňuje například klimatickou změnu, což Kubáček sice hodnotí jako důležité téma, ale zároveň pro českého voliče poměrně „luxusní“. Naopak by spíš čekal, že více využije například svého skloubení akademické práce a rodiny, svůj profesorský titul v oblasti ekonomiky a také toho, že je žena.

„Bude muset některá témata ještě asi pozměnit či upravit. Jinak má šanci na krásné páté místo, na nějakých krásných 10 procent, ale nemá šanci být opravdu reálným vyzyvatelem a tím reálným kandidátem, který se může dostat do druhého kola,“ zhodnotil začátek kampaně Danuše Nerudové politolog.

Podle průzkumů by si řada Čechů přála na nejvyšším politickém postu v zemi právě ženu, za což by podle svých slov byl rád také sám Kubáček. Podle něj by se totiž ukázalo, že ženy coby prezidentky by byly stejné jako jejich mužští protějšci. „Rozpadlo by se mnohé klišé, že dámy a ženy dělají jen moudrá rozhodnutí, že jsou mírové holubice v politice, že jsou mnohem konstruktivnější. Ukázalo by se, že jsou stejné jako každý druhý politik,“ řekl Kubáček a zmínil bývalou britskou ministerskou předsedkyni Margaret Thatcherovou, která proslula svou tvrdostí a je dodnes jednou z nejrespektovanějších političek historie.

Favorité vyčkávají

S Nerudovou se okruh kandidátů, kteří chtějí usilovat o post prezidenta republiky, rozšířil, hlavní favorité však stále svůj zájem kandidovat oficiálně nepotvrdili.

Průzkumy predikují, že největší šance totiž mají expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš společně s generálem ve výslužbě Petrem Pavlem. Ani jeden však doposud oficiálně nezahájil svoji kampaň, ačkoliv Babiš aktuálně jezdí po republice a setkává se s občany. Jeho kandidatura se očekává, ale on sám stále tvrdí, že se prý definitivně rozhodne v září.

Množství kandidátů překvapuje i Kubáčka, reálně však podle něj může o post hlavy státu usilovat jen úzký počet. „Myslím, že ve výsledku se bude bojovat mezi sedmi až osmi kandidáty. Bude tam mix rutinérů, nových tváří a bývalých kandidátů z předchozí volby,“ nastínil v pořadu K věci expert.

Řada kandidátů se už nyní staví právě proti Andreji Babišovi, a je tak zjevné, že si mezi sebou můžou krást voliče. Roztříštěnost mezi částí kandidátů zmiňuje i Kubáček. „Řeknu to tak, že teď třeba Petr Pavel nemá logicky úplnou radost z Danuše Nerudové, protože loví v jeho rybníku voličů,“ řekl politolog s dovětkem, že žádný z kandidátů ovšem něco takového nemůže otevřeně prohlásit.

Tagy: