Útoky dronů Rusy děsí. Cítí, že se válka blíží, podpora invaze zesílí, tvrdí expert

Pracovníci odstraňují trosky z poškozeného moskevského mrakodrapu (30. 7. 2023).

Just o útocích dronů v Moskvě

S přibývajícími dronovými útoky na vlastním územím si Rusové uvědomují, že se válka začíná přibližovat k jejich domovům. Ve Zprávách na CNN Prima NEWS to uvedl rusista Jiří Just a dodal, že podobné incidenty zvyšují jejich podporu invaze na Ukrajinu. K poslednímu útoku došlo v neděli ráno v centru Moskvy, kdy bezpilotní letoun poničil výškovou budovu a poranil jednoho člověka. Ruské úřady obvinily Ukrajinu, Kyjev jejich tvrzení nekomentoval.

Nejnovější dronový útok na ruském území podle Jiřího Justa tamní obyvatele překvapil a vyděsil. „Jedná se o další útok za několik dní. V polovině týdne se drony přiblížily dokonce k ministerstvu obrany. Jedná se o mimořádně citlivou budovu a orgán, který řídí válku. Jestli nedaleko dopadl bezpilotní letoun, o něčem to vypovídá. Týden byl rušný a Rusové si uvědomují, že se válka přibližuje k jejich domovům,“ konstatoval odborník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ničivá zbraň, proti které Rusové nemají obranu. Ukrajinci ukázali CNN stroj nové éry války

Ruská protivzdušná obrana má podle tamních úřadů problémy, protože zpravidla útočí malé, obtížně detekovatelné stroje. Jejich rychlost navíc ztěžuje vyhlášení poplachu. Na rozdíl od náletů na Ukrajině totiž v ruských městech při incidentech z posledních týdnů nezněly sirény. „Obrana selhává z těchto důvodů. Dá se ale říct, že je to možná i dílo neschopnosti,“ zhodnotil rusista.

Častější výskyt podobných útoků prý může zahýbat s „již tak vysokou“ podporou války u ruských občanů směrem k ještě silnějšímu schvalování invaze do sousední země. „Podle sociologa Denise Volkova podpora války v těchto případech vždy roste,“ popsal Just.

Zelenskyj: Válka se vrací do Ruska

Ruské úřady oznámily, že Moskva se v neděli brzy ráno stala terčem útoku ukrajinských bezpilotních letounů. Jeden dron zasáhl výškovou budovu v komerčním centru, podle dosavadních informací utrpěl zranění jeden příslušník ostrahy. Na moskevském letišti Vnukovo byl krátce zastaven provoz. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se podařilo zneškodnit tři bezpilotní letouny. Kyjev tvrzení o útoku nekomentoval, prezident Volodymyr Zelenskyj ale odpoledne řekl, že válka se vrací na území Ruska a že jde o naprosto spravedlivý proces. O tom, že za nočními útoky bezpilotních letounů byla Ukrajina, však konkrétně nehovořil.

„Dnes v noci zaútočily ukrajinské bezpilotní letouny. Lehce byly poškozeny fasády dvou výškových administrativních budov,“ uvedl na Telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin. Dodal, že při útoku nikdo nezemřel. Agentura TASS s odkazem na prohlášení záchranné služby informovala, že byl zraněn jeden hlídač.

Ruská metropole se stala terčem útoků dronů v posledních měsících opakovaně. Koncem května zasáhly bezpilotní letouny i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita včetně prezidenta Vladimira Putina. Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev útoky na ruskou metropoli, která se nachází zhruba 500 kilometrů od ukrajinských hranic, oficiálně nekomentuje.

Tagy: