Ničivá zbraň, proti které Rusové nemají obranu. Ukrajinci ukázali CNN stroj nové éry války

Ukrajinci s Rusy bojují i ve vodě. V akcích jim pomáhají námořní drony, které si sami navrhli a vyrobili.

Ukrajina zahájila v Černém moři novou éru námořní války, uvedla americká televize CNN. Využívá k tomu speciální drony. Ty jsou navržené tak, aby narazily do cíle a explodovaly, popsal vývojář těchto bezpilotních strojů reportérovi CNN Alexi Marquardtovi.

Na tajné provizorní ukrajinské vojenské základně spouští vojáci do vody nejnovější kus své armádní výzbroje. Dron vyplouvající na volné moře řídí pilot, který si přezdívá Žralok. Žádal, aby nebyla vidět jeho tvář.

Jde o nejnovější ukrajinský dron, který je určený k útokům v Černém moři. Vojáci ho veřejnosti ještě nikdy nepředvedli. Tento model je vyzbrojen 300 kilogramy výbušniny a dokáže zasáhnout cíl vzdálený až 800 kilometrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další útok na Moskvu. Drony zasáhly výškovou budovu, Rusko mluví o terorismu a chystá odvetu

„Jsou velmi snadno ovladatelné,“ říká voják s přezdívkou Žralok. A výrazně pomohly omezit pohyb ruského námořnictva. Ukrajina vysílá své námořní drony na lov. A když stroj rozpozná ruské lodě, zahájí palbu. Někdy se Rusům podaří dron zasáhnout. Jindy se jim střely vyhnou a drony dokončí svou misi.

Loni v říjnu například zaútočily na ruskou flotilu kotvící v přístavu okupovaného Krymu. Konkrétně na vlajkovou loď Admirál Makarov. Kromě útočení umí dron monitorovat situaci a provádět průzkum. Podle jeho vývojáře, který si z bezpečnostních důvodů přál zůstat v anonymitě, je přístroj kompletně navržen i vyroben na Ukrajině.

Jak účinná je ruská obrana proti těmto dronům? „Neúčinná. Vybavení, které mají na svých lodích, je určeno k útokům na jiné lodě. Nemohou zasáhnout tak malé stroje, jako jen dron. Ty jsou rychlejší než cokoli jiného v Černém moři,“ uvedl vývojář.

Ohromující útok na Kerčský most z minulého týdne dokazuje, jakou spoušť mohou udělat. Most, který je důležitou zásobovací trasou z Ruska na Krym, zasáhly dva drony a silně ho poškodily. V reakci na to Rusko zahájilo intenzivní raketové útoky na přímořské město Oděsu. Podle Rusů se námořní drony nacházejí právě v tomto městě. „Ruské vybavení je z 20. století a naše z 21. století. Dělí nás 100 let,“ dodal vývojář.

Tagy: