Čínský prezident chce s Putinem přetvořit svět. Globální Jih stojí za Moskvou, píše CNN

Vítězství Vladimira Putina v prezidentských volbách je pro Čínu očekávanou a dobrou zprávu. Peking a Moskva totiž hodlají utužit svůj vztah a vytvořit mocenskou protiváhu Západu. Tak čte současnou geopolitickou situaci americká CNN. Podle ní má navíc Putin podporu i globálního Jihu.

„Dalších šest let Putina bude dělat starosti mnoha zemím. Čína však mezi nimi nebude,“ komentovala CNN vztahy Pekingu a Moskvy, které mohou po dalším volebním vítězství Putina jen sílit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin je pro Rusy symbol jistoty, říká Just. Chudým vrstvám přinesla válka blahobyt

Rusko s Čínou se totiž už před dvěma lety zavázaly k bezmeznému partnerství, jehož cílem je primárně destabilizovat pozici Západu, jakožto ústřední mocenské a ekonomické skupiny světa. Po ruských volbách teď může Putin s Si Ťin-pchingem na tomto cíli bez starostí pracovat.

„Čína považuje Putina za klíčového partnera tváří v tvář rostoucímu napětí s USA. A také při procesu přetváření světa, kterému podle Pekingu nespravedlivě dominují pravidla a hodnoty nastavené Washingtonem a jeho spojenci. Stabilní vztahy s Moskvou také umožňují Pekingu soustředit se na další problémové oblasti, jako je Tchaj-wan a Jihočínské moře,“ uvedla CNN.

Rusko během války na Ukrajině významně posílilo své vazby na Východ. Objem obchodů s Čínou a Indií už v součtu převyšuje objem obchodů mezi Moskvou a Evropskou unií před začátkem války na Ukrajině, uvedl list The New York Times.

Jediné, co Pekingu v kontextu Ruska podle CNN údajně nevoní, je neustálé vyhrožování jadernými zbraněmi. Čínští experti tvrdí, že Peking se obává eskalace a možnosti, že se do války přímo zapojí více evropských zemí.

Rusko sílí na jihu

Čína ale není jediným spojencem Ruska. Moskvě se totiž i během války daří pronikat na zahraniční diplomatická kolbiště a získávat vliv nejen v řadě zemí Afriky, ale i Latinské Ameriky a Asie. Tedy ve státech takzvaného globálního Jihu.

Ostatně protiváhou prozápadně laděné skupiny G7 (Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo, Spojené království a USA) je skupina BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika, Egypt, Etiopie, Írán a Spojené arabské emiráty).

Že se země globálního Jihu snaží přiklánět spíše k Rusku než Západu, dokazuje i víkendové přerušení smlouvy mezi Nigerem a USA. Africká země ukončila s Američany smlouvu, která umožňovala pobyt vojáků na jejím území, psal web CNN.

Český exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) po ruských prezidentských volbách upozornil, že Západ nemá jasnou koncepci toho, jak s Ruskem v příštích letech jednat. Že by Putin v příštích brzy přestal vládnout, je podle něj nepravděpodobné.

„Putin posílil svou vazbu na globální Jih. 80 procent lidí na planetě nepodporuje naše sankce. Musíme se na to dívat chladnokrevně,“ řekl Zaorálek v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

VIDEO: Projev Putina po zvolení prezidentem

Tagy: