Just: Ruská propaganda nemůže úprk z Chersonu tajit. Válka ale pro většinu země není téma

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

360° (1111)

Rusové se podle svých vlastních vyjádření od čtvrtka stahují z Chersonu. Důsledek celé akce je tak velký, že už ho nemůže ignorovat ani ruská propaganda. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl novinář Jiří Just, který dlouhodobě pobývá v Moskvě.

„Rusové čtou, co jim ruská propaganda řekne. Ta samozřejmě už nemůže zatajit to, že jejich armáda uprchla z Chersonu, že jejich země přišla o ‚své území‘. Už v minulosti ruská média o objektivních neúspěších informovala jako o přeskupování,“ popisoval situaci Just.

Argumenty jsou prý pořád stejné. „Že šlo o záchranu vojáků, jejich životů, že ta situace byla taková, že ruská armáda byla v menšině a čelila přesile Ukrajinců. Nicméně pořád tvrdí, že naděje na opětovný zisk Chersonu stále existuje,“ dodal.

Rusy válka moc nezajímá

Samotné Rusy válka na Ukrajině ale prý už moc nezajímá. „Podle posledních průzkumů je ‚speciální operace‘ tématem pouze pro nějakých 37 procent obyvatel,“ řekl Just a jedním dechem dodal, že i ti, kteří o válku zájem jeví, vědí stejně jen to, co jim řekne propaganda.

„V ruských televizních pořadech se neúspěchy moc nekomentují. Já se dnes (v pátek, pozn. red.) zúčastnil jedné takové show, kde nám předem v zákulisí řekli, abychom o Chersonu mlčeli. Rozhněvané hlasy se objevují primárně na sociálních sítích,“ uzavřel Just.

Tagy:
Moskva propaganda CNN Prima NEWS Jiří Just Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu