Ruská města pod palbou českých „upírů“? Ukrajinci zřejmě sáhli po speciálních raketách

Opravdu ostřelovali Ukrajinci ruský Belgorod raketomety české výroby RM-70 „Vampire“? Prokremelští propagandisté jsou o tom přesvědčeni a mluví o „českých zbraních zla“, zatímco ukrajinští obránci úspěšný úder nekomentovali. Experti ale zpochybňují, že by „upíři“ dosáhli až do příhraničního ruského města. Třebaže papírově mají zmíněné raketomety dosah jen 20 kilometrů, za použití správné munice mohou zasáhnout i dvakrát vzdálenější cíle. Rakety s tzv. prodlouženým dosahem se vyrábí v Česku i na Slovensku.

Nedávný ukrajinský útok na Belgorod rozpálil Rusko doběla. V raketovém úderu měly podle Kremlu pomoci mimo jiné i stroje české výroby, konkrétně modernizované raketomety RM-70 „Vampire“. S tříštivo-trhavými střelami ráže 122 mm dokážou během několika málo okamžiků rozorat nemalou část bojiště a rychle zmizet z odpalovací pozice dřív, než je zaměří dělostřelecká odvetná palba či drony.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové za pár dní vystříleli rakety, které vyráběli měsíce. Analytik popsal slabiny Kinžalu

Ukrajinská armáda nijak nekomentovala, zda se raketomety s českým rodokmenem zapojily do nedávných útoků na Bělgorod. Někteří experti či uživatelé sociálních sítí navíc zpochybňují, že by RM-70 dokázal dostřelit až do zmiňovaného ruského města – nachází se totiž 30 kilometrů od ukrajinských hranic. Papírově činí dosah „upíra“ 20 kilometrů.

Českem darovaný raketomet by tudíž nedostřelil až do Bělgorodu, i kdyby odpaloval přímo z hraniční linie. Pokud Ukrajinci opravdu použili při svém posledním výpadu RM-70, s největší pravděpodobností museli sáhnout po speciální munici – jiné vysvětlení se zkrátka nenabízí.

Kromě klasických tříštivo-trhavých raket ráže 122 se vyrábí i jejich vylepšené verze s výrazně větším dosahem. Většinou nesou označení „ER“ (extended range, což by se dalo přeložit jako „prodloužený dostřel“) a trefí cíle vzdálené až 40 kilometrů. S takovým dostřelem by nebyl problém zasypat Bělgorod několika raketovými salvami.

Vylepšená munice se vyrábí v Česku i na Slovensku, což lze dohledat na stránkách několika zbrojařských firem. „Nabízíme zákazníkům standardní 122 mm raketu s doletem 20 km i variantu s prodlouženým doletem 40 kilometrů,“ chlubí se na svém webu například slovenská společnost MSM Group. Svou „produktovou kartu“ mají rakety také na stránkách českého zbrojařského giganta STV Group.

Na Ukrajině se nachází jak starší raketomety BM-21 Grad, tak její zmíněné modernizované verze RM-70 Vampire. S jedním z nich natáčel štáb zahraniční redakce CNN Prima NEWS letos na jaře nedaleko města Soledar. „Je schopen vypálit 40 raket ráže 122 mm během několika minut,“ říká v úvodu reportér Matyáš Zrno.

Jakmile raketometné vozidlo zastavilo, musel kameraman Petr Židek i se Zrnem bleskurychle naskočit, aby se mohlo dát okamžitě do pohybu. Všichni se totiž nacházeli jen pár kilometrů od první bojové linie, tudíž byli zároveň na dostřel ruské artilerie. Stačilo, aby setrvali na místě déle, než by měli, a už by na ně letěly odvetné šrapnely.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská odveta za ukrajinský výpad. Bezpečnostní a vojenský analytik Lukáš Visingr popsal, co všechno Kreml poslal na ukrajinská města.

Tagy:
raketa rakety výroba Ukrajina raketomet Česko Rusko zbrojní průmysl Matyáš Zrno Moskevský Kreml Belgorod válka na Ukrajině STV Group ruská invaze na Ukrajinu Bělgorod BM-21 Grad RM-70 Vampire RM-70 MSM GROUP