Sankce Putinův režim nepoloží na lopatky hned. Rusko má zatím peníze kde brát, říká Just

Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just

K věci (228)

Pokud protiruské sankce vnímáme jako prostředek, který zemi okamžitě položí na lopatky, tak nefungují. V pořadu K věci to řekl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Z dlouhodobého hlediska či jako diplomatické gesto jsou však podle něj úspěšné.

Běžní Rusové se podle Justa mají díky sociálním balíčkům a relativně dobrým platům dělníků ve zbrojním průmyslu z krátkodobého hlediska dobře. Je to však podle něj pouze iluze. „I šéfka centrální banky varuje před tím, že se ruská ekonomika přehřívá. Hrne se do ní totiž velké množství finančních prostředků, a to nemůže země zvládnout,“ řekl Just.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský soud uložil baletce Karelinové 12 let vězení. Poskytla příspěvek na podporu Ukrajiny

Finanční prostředky Rusko prý bere z podobných zdrojů jako před válkou, a to zejména z prodeje ropy, zemního plynu a dalších energetických surovin. Hlavním odbytištěm už ovšem není Evropa, ale Asie. „Rusko už není tak bohaté, jak před válkou. Rozpočet je oproti době před válkou ve velice hlubokém deficitu, nicméně stát stále nějaké peníze má,“ uvedl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě.

Z tohoto pohledu by se mohlo zdát, že protiruské sankce nefungují. Podle Justa se však na problematiku dá dívat z více úhlů. „Pokud budeme sankce vnímat jako prostředek, který má okamžitě položit Rusko na lopatky, tak nefungují,“ uvedl. Částečně jsou však podle něj úspěšné.

„Pokud je budeme vnímat jako diplomatické gesto, kterým chceme ukázat, že Rusko je mezinárodní zločinec, který narušil mezinárodní právo, tak fungují,“ sdělil v pořadu K věci. Navíc podle něj mají dopad i na ruskou ekonomiku. Jejich důsledky však budou zřetelné spíše z dlouhodobějšího hlediska. „Musíme být trpěliví,“ doplnil Just.

Západ by však měl být důslednější v omezování obcházení sankcí. „Rusko má problémy s jejich obcházením. Není pro něj lehké ani obchodovat s jüanem (čínská měna, pozn. red.) a musí vytvářet různá schémata, aby mohlo exportovat své energetické suroviny,“ dodal Just.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusové jsou invazí do Kurské oblasti zaskočeni, říká Baar. Putinovi kromě vydírání nic nezbývá

Tagy: