Baar: Rusové jsou invazí do Kurské oblasti zaskočeni. Putinovi kromě vydírání nic nezbývá

Vladimír Baar

Pavel Havlíček, Vladimír Baar

Rusové jsou ukrajinským postupem v Kurské oblasti zaskočeni, a tak chtějí požárem v Záporožské jaderné elektrárně od probíhající invaze odvést pozornost. V pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS to řekl politický geograf Vladimír Baar. S tím souhlasí i analytik Pavel Havlíček, podle kterého tím Ruská federace vysílá světovému společenství signál, že elektrárnu stále kontroluje.

Požár v Záporožské jaderné elektrárně podle Havlíčka ukazuje, že situace v Kurské oblasti se pro Rusy nevyvíjí dobře. „Rusové jsou tím skutečně zaskočeni a jedná se o úhybný manévr. V této souvislosti je dobré zmínit, že se v té oblasti nachází Kurská jaderná elektrárna, která může být potenciálním cílem ukrajinských sil. Tohle je určitý signál, možná k Ukrajině, ale rozhodně ke světovému společenství, že ukrajinskou elektrárnu stále kontrolují,“ řekl Havlíček.

ČTĚTE TAKÉ: Ztráta spojenců i dodávek zbraní. Akce Ukrajinců v Rusku může mít vážné následky, varuje expert

S tím souhlasí i Baar, podle kterého tím chce ruský prezident Vladimir Putin vyvolat strach z možného úniku radiace. „Putin dokáže s tím strachem velmi dobře operovat. S tím mu samozřejmě pomáhají jeho stoupenci v západní Evropě, kteří i u nás tento strach rádi přiživují. Chce tím vytvořit co největší tlak na Ukrajinu, aby dosáhl svého,“ sdělil Baar.

Vladimiru Putinovi podle Baara nic než vydírání světového společenství nezbývá. „Ruská armáda ukazuje, že zdaleka není tak silná, jak si západní politici mysleli. Má sice početní převahu, ale vidíme, že se jí podařilo dobýt jen malou část ukrajinského území, a to za cenu obrovských ztrát,“ řekl Baar.

Politický geograf dále kritizoval představitele západních zemí a NATO, že Ukrajině včas neposkytli dostatečnou podporu. „Kdyby dříve a podstatně lépe vyzbrojili Ukrajinu, tak už mohlo být po všem. V dobách polarity by vojska NATO už dávno byla rozmístěna na území Finska, Švédska a na Aljašce, aby dala Rusům jasně najevo, že tudy cesta nevede. Ale bohužel žijeme v době, kdy západní politici nejsou schopni adekvátní odpovědi,“ dodal Baar.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zoufalý úkryt v troskách okupantům nepomohl, ukazují záběry. Dohnal je úder dronů

Tagy:
Vladimir Putin invaze NATO Ukrajina politika Rusko ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporožská jaderná elektrárna konflikt, válka a mír