Just: Vagnerovci umí dobývat Ukrajinu, Putin se jich nezbaví. Zmínil také osud Prigožina

Odborník na Rusko Jiří Just

360° 17.7.2023

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno uvedl, že vagnerovci jako nezávislá organizace neexistují. Zbavovat se jich ale nehodlá. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl spolupracovník redakce v Moskvě Jiří Just. „Se vší pravděpodobností budou součástí nějaké útočné jednotky,“ řekl Just.

Vagnerovci jsou podle Jiřího Justa pro Putina důležití. A to z jednoho prostého důvodu. „Ruská armáda a ruské ozbrojené síly mají nedostatek mužů. Zbavit se deseti, dvaceti tisíc mužů, kteří jsou skutečnými profesionály a umí dobývat ukrajinská města, Putin nemůže,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS Just.

ČTĚTE TAKÉ: Nový plán Putina? Vagnerovci můžou obsadit klíčový pás v Polsku a Litvě, tvrdí ruský poslanec

Podle něj tedy vagnerovci zůstanou, byť jako nezávislá jednotka neexistují, jak ostatně nedávno prohlásil ruský prezident. Just uvedl, že se pravděpodobně buď stanou součástí nějaké útočné jednotky, nebo nějakou takovou vytvoří a od podzimu budou nasazeni. „Zatím mají ‚dovolenou‘, takže není jasné, co v současné době provádějí,“ doplnil s tím, že část žoldáků se přesunula do Běloruska.

Tam by se údajně měl nacházet i jejich šéf, Jevgenij Prigožin. „On fakticky přestal být velitelem vagnerovců a zůstává takovým menším podnikatelem. Přišel ale o většinu svého byznysu, obzvlášť o ty lukrativní zakázky od státu, takže zchudl. Podle fotky, která proběhla po sociálních sítích, tak sedí někde ve stanu, zřejmě v Bělorusku, a čeká, co bude dál,“ míní Just.

Útok na Kerčský most je políčkem režimu

Ruskem pak momentálně rezonuje také další útok na Kerčský most, ke kterému došlo v pondělí. Podrobnosti nicméně zatím žádné nejsou. „Útok se vyšetřuje. Hovoří se o tom, že most měly poškodit drony a nějaká plavidla, která byla vyslána ukrajinskou stranou, ale to jsou stále jen spekulace,“ uvedl specialista na Rusko.

Just se také nechal slyšet, že jak bývá zvykem, tak vyšetřování v Rusku jsou různá. „Jsou netransparentní a jsou plná propagandistických klišé,“ řekl. Dodal ale, že útok na most je políčkem ruskému režimu. „Je nutné si uvědomit, že Kerčský most, který propojuje Rusko s jím anektovaným Krymem, je jakýmsi symbolem ruského imperialismu,“ doplnil.

Tagy: