Nový plán Putina? Vagnerovci můžou obsadit klíčový pás v Polsku a Litvě, tvrdí ruský poslanec

Ruský prezident Vladimir Putin si brousí zuby na suwalskou kapsu, strategické území mezi Polskem a Litvou. Ve vysílání ruské státní televize to naznačil poslanec a šéf obranného výboru Státní dumy Andrej Kartapolov. Podle něj by mohli na klíčový pevninský koridor v řádu „několika hodin“ zaútočit vagnerovci, kteří se přesunuli do Běloruska. Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just vyjádření Kartapolova označuje za fabulaci, která má cílit primárně na konzumenty ruské propagandy.

„V případě vypuknutí třetí světové války se tento koridor může stát prvním místem kontaktu, i proto se mu říká ‚nejnebezpečnější oblast na světě‘,“ píše například list Daily Mail. Proč je suwalská kapsa tak klíčová? Je to krátký hraniční pás mezi Polskem a Litvou. Jeho důležitost je patrná až v geografickém kontextu. Vedle Polska a Litvy totiž oblast sousedí na východě s Běloruskem a na západě s ruskou enklávou Kaliningrad.

Putin dal vagnerovcům na výběr, více se dozvíte v reportáži:

Přestřižení suwalské kapsy by proto znamenalo, že by Rusko odřízlo pobaltské státy od Polska a tím i od potenciálního pozemního zásobování Severoatlantické aliance. Rusko by tím naopak propojilo Kaliningradskou oblast s Běloruskem, jakožto vrchním spojencem. A právě k něčemu takovému se údajně Putin chystá. Ve vysílání ruské státní televize to naznačil generálplukovník v záloze a poslanec Andrej Kartapolov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vagnerovce má nově vést „Šedivý vlas“. Leningradský rodák, co rozkazoval v Sýrii

Kdo by útok provedl?

Po rychle ukončené vzpouře vagnerovců na konci června se měli někteří žoldáci přesunout do Běloruska, kam prý prchl i jejich vůdce Jevgenij Prigožin. V posledních dnech se údajně do Běloruska dostalo několik stovek vagnerovců. Právě tuto sílu by mohl podle Kartapolova použít Putin k invazi do suwalské kapsy.

„Je zjevné, že vagnerovci šli do Běloruska, aby trénovali běloruské ozbrojené síly. Ale nejen kvůli tomu. Je tu třeba suwalská kapsa. Pokud se něco stane, ten koridor velmi potřebujeme,“ prohlásil Kartapolov. „Úderná jednotka je připravena obsadit tento koridor během několika hodin,“ dodal.

Podle Justa ale není něco podobného v současné situaci reálné. „Domnívám se, že to je pouhá fabulace generála Kartapalova, typická pro propagandistické pořady a vůbec pro soudobé Rusko. Vagnerovci jako nezávislé bojové uskupení neexistují. Jsou součástí ministerstva obrany. To znamená, že by jednotka ruské armády zaútočila na členské státy NATO. Pochybuji, že by se k tomu za současné situace Rusko odhodlalo.“

Český novinář působící v Moskvě se pak domnívá, že hlavním cílem podobných výroků je především ukázat občanům, že je Rusko pro Západ stále nebezpečné. „Suwalský koridor je jeden z tradičních ruských bubáků. Chtějí tím dát najevo, že mohou ohrozit své dávné nepřátele — Polsko a Litvu. A když se k tomu přidá další bubák — vagnerovci — tak to musí na ruské diváky zapůsobit. A vlastně o nic víc nejde. Dokázat konzumentům ruské propagandy, že Rusko je silné a představuje hrozbu pro nepřátele,“ dodává Just.

Tagy: